• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

17 oktober 2024

Abrikozenijs

Sorbetijs is het makkelijkste zelfmaakijs ter wereld: fruit, water en suiker, meer heb je niet nodig. En het werkt zelfs met net-nog-niet-helemaal-rijp fruit, in dit geval abrikozen, want daar heb ik een handige truc voor.

Iedereen die beweert dat je prima ijs kunt maken zonder ijsmachine is een jokkebrok. Niet omdat het veel werk is om een ijsmengsel in een bak in de vriezer elk uur om te roeren, dat is het zeker, maar vooral omdat die methode niet goed genoeg werkt om de ijskristallen vakkundig te vermorzelen. Het resultaat is tandenknarsend ijs, in plaats van zalig zachte romige verleiding. Echt lekker ijs vereist een ijsmachine.
Ik realiseer mij terdege dat veel lezers die niet hebben. Jammer dan, die mogen nu iets voor zichzelf gaan doen. Zo, nu zijn we met een gezellig klein clubje ijsmachinegelukkigen onder elkaar. Misschien heeft u zo’n handzame kleine sorbetière waarbij je het hoofdonderdeel vooraf 24 uur in de vriezer moet leggen. Dat werkt best aardig, al doen die er bij mij wel drie dagen over om goed ijs- en ijskoud te worden. Gelukkig heb ik ook een zelfijzende ijsmachine. Een bakbeest, ik geef het toe, maar de stekker hoeft slechts 5 minuten van tevoren in het stopcontact en dan kan is hij klaar om te gaan draaien. Na 20 minuutjes heb je het lekkerste zelfgemaakte ijs van de hele wereld.

Ik sleepte het gevaarte zelfs mee naar Frankrijk, waar hij de hele zomer op het aanrecht stond. Ik maakte vooral fruitig sorbetijs ermee, veel makkelijker dan roomijs en u weet, ik ben van de categorie ‘kleine moeite, groot effect’. Alleen suiker, water en fruit. Wat voor fruit u maar heeft. Ik probeerde het werkelijk met van alles, van meloen tot perzik, van pruimen tot bramen.

De zomer is voorbij, de machine en ik zijn weer terug op het Amsterdamse honk, maar ik kon het nog niet over mijn hart verkrijgen om hem weer te verbannen naar de berging. Bovendien had ik nog een berg abrikozen liggen. Alleen wilden die maar niet echt lekker rijp worden, tja, de zomer is echt voorbij, ik zei het al, dus ik verzon een list: even roosteren in de oven. Dat werkt als een tierelier.
Een allerlaatste nazomerse traktatie voordat we toch echt niet langer kunnen ontkennen dat het Heel Erg Herfst is.

RECEPT Abrikozensorbetijs

Nodig voor 4 personen:
500 g abrikozen (ontpit gewicht)
1 koffiekopje suiker
1 koffiekopje water
2 eetl vloeibare (tijm)honing
optie: 1 flinke tak rozemarijn (of tijm)
erbij: wat frambozen

Oven voorverwarmen op 200 °C.
Snij de abrikozen doormidden, wip de pit eruit. Leg ze met de snijkant naar boven naast elkaar in een met bakpapier beklede metalen ovenschaal. Zwiebel de honing erover. Zet 10-15 minuten in de hete oven tot ze zacht en geurig zijn. Laat even uitdampen. Meet suiker en water af in een kopje. Een half waterglas kan ook. Doe in een steelpan, eventueel samen met de verse rozemarijn/tijm. Laat op rustig vuur 5 minuten sudderen tot alle suiker is opgelost. Laat helemaal afkoelen, verwijder de kruiden. Schraap de nu zachte (om niet te zeggen: ontplofte) abrikozen en al het eventuele vocht uit de ovenschaal. Doe samen met de suikerstroop in de blender en pureer glad. Belangrijk: zet dit mengsel in de koelkast tot het goed koud is, een paar uur of een nacht, dan gaat het ijs maken stukken sneller. Giet in de ijsmachine en laat in ± 20 minuten tot mooi sorbetijs draaien. Garneer met wat fleurig fruit. Een koekje (cigarette russe!), eetbaar bloemetje (borage, mijn nieuwe lieveling) of dotjes slagroom zijn ook lekker (en mooi) erbij.

TIPS:
* De verhouding voor sorbetijs is altijd evenveel water als suiker; in volume, niet in gewicht. Vandaar dat kopje.
* Ik kreeg al meteen mailtjes dat je toch ook heus lekker stilstaand ijs kunt maken in de vriezer: parfait. Inderdaad, heerlijk! Maar dat is met room. Voor sorbetijs is roeren toch echt onvermijdelijk.
* Ook kreeg ik vragen over welke ijsmachine ik heb: de Magimix Gelato Expert.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

WERELDGERECHTEN
Nu al VIJFDE druk, mijn laatste kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Rabarber panna cotta

Zelf ijs maken

Stapeltaartjes met stoofpeer

Vorig bericht: « Tomatentaartjes met pesto
Volgend bericht: Dorade met groente »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN