Sorbetijs is het makkelijkste zelfmaakijs ter wereld: fruit, water en suiker, meer heb je niet nodig. En het werkt zelfs met net-nog-niet-helemaal-rijp fruit, in dit geval abrikozen, want daar heb ik een handige truc voor.
Iedereen die beweert dat je prima ijs kunt maken zonder ijsmachine is een jokkebrok. Niet omdat het veel werk is om een ijsmengsel in een bak in de vriezer elk uur om te roeren, dat is het zeker, maar vooral omdat die methode niet goed genoeg werkt om de ijskristallen vakkundig te vermorzelen. Het resultaat is tandenknarsend ijs, in plaats van zalig zachte romige verleiding. Echt lekker ijs vereist een ijsmachine.
Ik realiseer mij terdege dat veel lezers die niet hebben. Jammer dan, die mogen nu iets voor zichzelf gaan doen. Zo, nu zijn we met een gezellig klein clubje ijsmachinegelukkigen onder elkaar. Misschien heeft u zo’n handzame kleine sorbetière waarbij je het hoofdonderdeel vooraf 24 uur in de vriezer moet leggen. Dat werkt best aardig, al doen die er bij mij wel drie dagen over om goed ijs- en ijskoud te worden. Gelukkig heb ik ook een zelfijzende ijsmachine. Een bakbeest, ik geef het toe, maar de stekker hoeft slechts 5 minuten van tevoren in het stopcontact en dan kan is hij klaar om te gaan draaien. Na 20 minuutjes heb je het lekkerste zelfgemaakte ijs van de hele wereld.
Ik sleepte het gevaarte zelfs mee naar Frankrijk, waar hij de hele zomer op het aanrecht stond. Ik maakte vooral fruitig sorbetijs ermee, veel makkelijker dan roomijs en u weet, ik ben van de categorie ‘kleine moeite, groot effect’. Alleen suiker, water en fruit. Wat voor fruit u maar heeft. Ik probeerde het werkelijk met van alles, van meloen tot perzik, van pruimen tot bramen.
De zomer is voorbij, de machine en ik zijn weer terug op het Amsterdamse honk, maar ik kon het nog niet over mijn hart verkrijgen om hem weer te verbannen naar de berging. Bovendien had ik nog een berg abrikozen liggen. Alleen wilden die maar niet echt lekker rijp worden, tja, de zomer is echt voorbij, ik zei het al, dus ik verzon een list: even roosteren in de oven. Dat werkt als een tierelier.
Een allerlaatste nazomerse traktatie voordat we toch echt niet langer kunnen ontkennen dat het Heel Erg Herfst is.
RECEPT Abrikozensorbetijs
Nodig voor 4 personen:
500 g abrikozen (ontpit gewicht)
1 koffiekopje suiker
1 koffiekopje water
2 eetl vloeibare (tijm)honing
optie: 1 flinke tak rozemarijn (of tijm)
erbij: wat frambozen
Oven voorverwarmen op 200 °C.
Snij de abrikozen doormidden, wip de pit eruit. Leg ze met de snijkant naar boven naast elkaar in een met bakpapier beklede metalen ovenschaal. Zwiebel de honing erover. Zet 10-15 minuten in de hete oven tot ze zacht en geurig zijn. Laat even uitdampen. Meet suiker en water af in een kopje. Een half waterglas kan ook. Doe in een steelpan, eventueel samen met de verse rozemarijn/tijm. Laat op rustig vuur 5 minuten sudderen tot alle suiker is opgelost. Laat helemaal afkoelen, verwijder de kruiden. Schraap de nu zachte (om niet te zeggen: ontplofte) abrikozen en al het eventuele vocht uit de ovenschaal. Doe samen met de suikerstroop in de blender en pureer glad. Belangrijk: zet dit mengsel in de koelkast tot het goed koud is, een paar uur of een nacht, dan gaat het ijs maken stukken sneller. Giet in de ijsmachine en laat in ± 20 minuten tot mooi sorbetijs draaien. Garneer met wat fleurig fruit. Een koekje (cigarette russe!), eetbaar bloemetje (borage, mijn nieuwe lieveling) of dotjes slagroom zijn ook lekker (en mooi) erbij.
TIPS:
* De verhouding voor sorbetijs is altijd evenveel water als suiker; in volume, niet in gewicht. Vandaar dat kopje.
* Ik kreeg al meteen mailtjes dat je toch ook heus lekker stilstaand ijs kunt maken in de vriezer: parfait. Inderdaad, heerlijk! Maar dat is met room. Voor sorbetijs is roeren toch echt onvermijdelijk.
* Ook kreeg ik vragen over welke ijsmachine ik heb: de Magimix Gelato Expert.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
WERELDGERECHTEN
Nu al VIJFDE druk, mijn laatste kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.