• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

18 oktober 2024

Dorade met groente

Mijn visboer had zowaar prachtige dorades, die mochten de oven in met een ferme bups groente: courgette, paprika, radijs, tomaten, ui en zeekraal. Fleurig, feestelijk en lekker! En dan kunnen we het meteen even over verantwoorde vis hebben.

We moeten het hoognodig weer eens over vis hebben. Laatst was het voor het zoveelste jaar Bewuste Visweek, en toch blijkt zes op de tien Nederlanders aan te geven dat ze nog altijd te weinig weten over de duurzaamheid van vissoorten. Welke vis is nou verantwoord en welke niet? Ik vind het niet gek dat de consument het soms niet meer snapt. Dat heb ik zelf namelijk ook.

Voorbeeld: mijn leuke visboer om de hoek heeft helaas een clientèle die vooral broodjes haring en kibbeling blieft. En hooguit af en toe een stukje zalm- of kabeljauwfilet. Geen hele vis, want dat vindt menigeen maar eng. Tot zijn en mijn verdriet, want juist een hele vis behoudt bij de bereiding de meeste smaak. Dus behalve voor duurzame vis, breek ik ook graag een lans voor het kopen, bereiden en vooral opeten van een compleet exemplaar. Dat kwam goed uit, want hij had zowaar een paar prachtige dorades liggen. Laat ik nou net een zwak hebben voor die schattige, beetje dikbuikige vis die toevallig ook nog eens heel lekker is. Uit de Middellandse Zee, wist hij te vertellen. Maar ja, toen ik braaf de viswijzer erbij haalde, bleek precies dezelfde dorade (alias zeebrasem), zowel te worden aangemerkt als rood, geel en groen.

Is de Sparus aurata gekweekt in kooien of gevangen met ‘schakels, kieuwnetten (staand want) of bodemottertrawls’, dan staat hij op rood, dat betekent: niet kopen. Gebruikte de visser ‘korven en vallen, handlijnen, hengelsnoeren of ringzegens’ dan geldt de dorade als geel: liever niet. Slechts eentje bleek er groen: die met ASC-keurmerk. Die wordt weliswaar ook in kooien gekweekt, maar krijgt tenminste duurzaam voer.

Niet zo gek toch, dat de consument daar geen wijs uit wordt?
Het enige lichtpuntje als u het simpel en overzichtelijk wilt houden: met vis met een keurmerk zit u altijd goed. ASC voor gekweekte vis, MSC voor wilde vis.

Mijn dorades mochten in de oven. Het waren geen joekels, maar middelgrote, die een pond per stuk bleken te wegen. Best royaal voor één persoon, maar weer te weinig voor twee. Dat loste ik op door er alleen een bups groente bij te serveren en geen koolhydraten. Dus geen pasta, rijst, aardappels of brood. Dat leverde een heerlijke maaltijd op: voedzaam en toch licht.

RECEPT
Dorade uit de oven met groente

Nodig voor 2 personen:
2 niet al te grote dorades (à 500 g) of 1 grote
1 courgette
1 rode puntpaprika
1 bosje radijs
1 grote rode ui
3 tomaten
50 g zeekraal
1 citroen
1 theel komijnpoeder
1 theel paprikapoeder
olijfolie
zout & peper uit de molen

Oven tijdig voorverwarmen op 180 °C. Laat de vissen schoonmaken door de visboer, dat wil zeggen ontschubben en ingewanden verwijderen. Spoel ze goed schoon onder de kraan, vooral de binnenkant. Droog met keukenpapier. Kerf het vel aan beide kanten 3 keer schuin in met een scherp mes. Snij de ui in halve ringen, de courgette in plakjes, de paprika in reepjes, de radijs in kwarten. Verdeel over een met olie ingevette braadslee waar beide vissen in passen.
Meng komijn, paprikapoeder, zout en peper met 4 eetl olie. Wrijf hiermee de vissen aan beide kanten in, ook in de inkepingen. Giet de rest over de groente en hussel. Snij de citroen en 2 tomaten in plakjes. Steek die in de buikholtes en inkepingen. Leg de vissen naast elkaar op de groente. Verdeel de 3e tomaat in stukjes ernaast. Geef alles nog een fliebeltje olie. Zet 20 minuten in de oven, check dan met een scherp mesje of het visvlees wit en gaar is. Zonee, dan nog 5 of 10 minuten extra. Giet kokend water over de zeekraal in een vergiet, verdeel over de schaal.

TIP:
Geen zeekraal? Een handvol verse peterselie kan ook. U kunt dit ook helemaal voorbereiden, bewaar de braadslee dan in de koelkast.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

WERELDGERECHTEN
Nog meer vis (maar ook vlees en vega) vind je in mijn kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Nu al vijfde druk! Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Paella

Hollandse gehaktbal

Macaroni-ovenschotel met mozzarella en tomaat

Vorig bericht: « Abrikozenijs
Volgend bericht: Orzo met ovengroente »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN