• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

18 februari 2025

Pepersaus

Zo’n anderhalf jaar geleden mailde een lezeres dat ze pepersaus wilde maken voor de kerst, en of het klopte dat ik dat recept in al die jaren nog nooit in deze rubriek had behandeld? Sterker nog, dat er ook geen pepersaus stond in mijn kookboeken of op mijn website? Nee inderdaad, wat gek, antwoordde ik, en dat ik het met stip op mijn actielijstje zou zetten. Afgelopen december mailde ze heel bedeesd nog een keer. Of het nog ging lukken voor de kerst? Oeps.
Ik ben reuze blij met alle lezerspost vol tips en verzoeken en alles wordt zorgvuldig genoteerd op mijn inspiratielijst, met in grote letters ‘To Do’ erboven. Alleen is het probleem dat die reeks alleen maar langer wordt in plaats van korter. Er valt gewoonweg niet tegenaan te koken. Dus ik antwoordde de lezeres beschroomd dat het er nog altijd niet van was gekomen en dat kerst 2024 helaas niet meer ging lukken, maar kerst 2025 zéker.
Ik moest er weer aan denken toen van de week, wachtend in de rij bij de slager, mijn oog viel op een koelvitrine met een stapel bleekgele plastic zakjes Verstegen ‘Classic pepper sauce’. Ik neem aan om op te warmen, al stond dat nergens bij, alleen ‘Gebruik: naar smaak’. Na het lezen van het ingrediëntenlijstje had ik daar alleen niet zo’n trek meer in:
Water, zonnebloemolie, vetpoeder (boter, olie, glucosestroop, melkeiwit), melkeiwit, gemodificeerd maiszetmeel, tarwebloem, zout, bouillon (geconcentreerde runderbouillon, maltodextrine, gistextract, suiker, zout, gekarameliseerde suiker), whiskey, aroma’s (bevat smaakversterkers: mononatriumglutamaat en natriumguanylaat, soja), tomatenpuree, specerijen (0,5% peper, 0,1% roze peperbessen), zuurteregelaar: glucono-delta-lacton, stabilisator: xanthaangom, verdikkingsmiddel: guarpitmeel, natuurlijke aroma’s (bevat melk, selderij), voedingszuren: melkzuur en citroenzuur, conserveermiddelen: kaliumsorbaat en natriumbenzoaat, kleurstoffen: karamel en carotenen, antioxidant, ascorbinezuur.
Dit moest een teken van boven zijn. Hier lag een belangrijke taak voor mij weggelegd. Een pepersaustaak. En niet pas in december, nee, onmiddellijk. Ik probeerde van alles uit, maar deze klassieke Franse versie met cognac beviel het beste.

RECEPT Pepersaus

Nodig voor 4 personen:
1 afgestreken eetl vierseizoenenpeperkorrels
1 sjalotje
50 ml cognac
150 ml runderbouillon
125 ml slagroom
20 g boter
kneep citroensap
zout

Kneus de peperkorrels door ze even te stampen in een vijzel, of spreid ze uit over een snijplank en duw erop met een zware pan. Het moeten grove stukjes worden, maalsel uit de pepermolen is te fijn. Snipper de sjalot en fruit zachtjes 5 minuten in de boter in een steelpan. Giet de cognac erbij en laat op hoog vuur uitbruisen. Voeg de bouillon toe plus de gekneusde peperkorrels. Laat inkoken tot de helft. Giet de room erbij en laat nog eens 2-3 minuten pruttelen en indikken tot u een streep kunt trekken op de achterkant van een pollepel. Proef en breng op smaak met zout en een kneep citroensap.
Niet dik genoeg naar uw zin? Los dan een theelepel maizena op in wat water, roer door de saus en laat even meesudderen. Geschikt bij alle soorten gebakken vlees, maar ook heel lekker bij met maple syrup geratineerde wortels uit de oven.

TIP:
* Het kan met gewone zwarte peperkorrels, maar de roze peperbesjes uit de vierseizoenenmix maken het wel extra lekker. Ik kreeg trouwens een tip van een andere lezeres dat die leuke roze besjes niet zo goed zijn voor je pepermolen, die kunnen gaan verkleven waardoor de molen niet meer goed werkt. Enfin, voor dit recept hoef je sowieso geen molen te gebruiken.
* Het kan ook met (afgespoelde) ingemaakte groene peperkorrels uit zo’n potje. Die kunt u heel laten, die hoeven niet gestampt.
* Mocht u vlees hebben gebakken in een koekenpan, dan is die (ongewassen!) pan ideaal als basis voor het maken van de saus.
* Door groentebouillon te gebruiken kunt u deze saus natuurlijk ook vegetarisch maken. Maar die cognac hoort er wat mij betreft echt in.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

WERELDGERECHTEN
Voor nog veel meer lekker sauzen kun je natuurlijk terecht in mijn kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes. Nu al vijfde druk! Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Pannenkoeken met spek en appel

Bami goreng #nopakjes

Hongaarse vis

Vorig bericht: « Moestuin in Tijd voor Max
Volgend bericht: Boeuf bourguignon 2.0 »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN