Ja, ik weet het, het is een tijdje stil geweest op mijn blog. Drukdrukdruk, je kent dat wel. Zo was ik er ook nog niet aan toegekomen om uitgebreid te vertellen over mijn reis naar Oman van afgelopen januari. Maar dat ga ik vanaf nu goed maken met een uitgebreide serie vol tips en zowaar ook wat recepten.
Jaren geleden was ik samen met een doorgewinterde reisfotograaf voor een magazine op reportage naar Dubai. Wat een verschrikkelijk kunstmatig oord, met z’n poenige wolkenkrabbers, shoppingmalls en indoor skibaan. ‘Weet je waar je naartoe moet?’ verzuchtte de fotograaf. ‘Naar Oman, het mooiste land waar ik ooit geweest ben.’ Eindelijk kwam het dan tot een bezoek. Met een overstap in Dubai, dat wel.
Twee weken reisde ik rond door dit inderdaad prachtige land met een zeldzame variatie aan natuurschoon. Bergen, woestijn, zee, oases, wadi’s, ravijnen, het is er allemaal. Nergens moderne hoogbouw, wel veel oude lemen forten en pittoreske dorpjes. Spiksplinternieuwe snelwegen waar je hooguit af en toe een andere auto ziet, maar ook huiveringwekkend avontuurlijke bergweggetjes die je alleen met een 4×4 kunt trotseren, met af en toe een schietgebedje dat er geen tegenligger komt. Overal loslopende geiten en af en toe een dromedaris, die hier, ongeacht het aantal bulten, allemaal ‘kameel’ worden genoemd.
Overal dadelpalmen, want ondanks de droogte bleek er overal verrassend veel water. Dat is vooral te danken aan het unieke irrigatiesysteem, falaj. Al eeuwenoud, maar het werkt nog steeds. Via smalle kanaaltjes, vaak met veel moeite uit de bergrotsen gehakt, wordt het water eerlijk verdeeld over het hele dorp. Dat kun je het mooiste zien in de Jabal Akhdar, de ‘Groene Bergen’. Die van zichzelf helemaal niet groen zijn, maar duizend tinten grijs en bruin. Het groen komt van de landbouwterrassen van tegen de bergwanden geplakte dorpjes. Omdat het hier zo hoog is, en dus een stuk koeler dan in de rest van het land, groeien er rozen en granaatappels. Helaas was ik te vroeg voor de bloesem, in het voorjaar moet het hier feeëriek zijn.
Maar ik kocht er wel een flesje rozenwater, en maakte er een toetje mee. Dat recept vind je hier.
Dit is de start van een online serie over Oman.
1. Introductie
2. recept: Melkpudding met rozenwater
3.