Prangende mail van een lezer: “Ik heb net je kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes gekocht. Mooi boek, ik heb alleen een vraag. Ik heb hem aangeschaft omdat ik gek ben op de wereldgerechten, mijn favoriet is risotto. Die staat ook in het boek, alleen niet zoals ik hem maak met het pakje van Knorr, wat ik uiteraard heel jammer vind. Heb je voor mij dat recept misschien per ongeluk nog ergens op de plank liggen of een goede tip hoe ik deze kan maken?”
Ik heb ontelbaar veel risottorecepten gepubliceerd, zowel in Trouw, in mijn kookboeken als op deze website, maar inderdaad, exact deze van Knorr zit er niet bij. En daar is een reden voor. Al twee decennia lang strijd ik tegen pakjes en zakjes. Dat doe ik door te kijken wat er op de verpakking staat, en dan te bedenken hoe ik het zelf zou maken. Net zo makkelijk, alleen dan goedkoper, gezonder en vooral lekkerder. Maar nu komt het: ik hou me niet altijd letterlijk aan de pakjesversie. Simpelweg omdat ik het er niet mee eens ben. Neem nou die ‘Italiaanse’ risotto van Knorr.
Uit een pakje: Italiaanse risotto
Rijstmix: Rijst 99%, rode paprika 0,8%.
Kruidenmix: zonnebloemolie, kaas 17% (bevat melkwei), aroma, zout, melksuiker, tomaat 3,8%, knoflookpoeder 3,8%, suiker, gistextract, mineraalzout (kalium), melkeiwitten, extra olijfolie, oregano, peterselie, rode paprika 1%, basilicum, gehydrolyseerde plantaardige eiwitten, rookaroma, marjolein, peterseliewortelpoeder.
Specerijenmix: maltodextrine, aroma, knoflookpoeder 6,7%, zout, mineraalzout (kalium), extra olijfolie, peterselie, peper, peterseliewortelpoeder, suiker, geconcentreerd paddenstoelensap, marjolein, gehydrolyseerde plantaardige eiwitten, basilicum, rookaroma, oregano, gistextract.
Zelf toevoegen: 225 g kipfilet(blokjes), 250 g champignons, 2 uien, 1 courgette, 1 prei, olie.
Er gaat kipfilet in, plus uien, champignons, courgette en prei. Dat zouden Italianen nooit doen. Die zijn van less is more, mits met knettergoeie ingrediënten. Een pizza margherita met alleen tomatensaus, mozzarella en een vleugje basilicum. Een spaghetti aglio olio peperoncino met inderdaad uitsluitend knoflook, olijfolie en een pittig pepertje. Dat is voor de pakjesmakers van Knorr echter duidelijk geen optie. Die kennen hun pappenheimers: Nederlanders houden immers van véél. Dus komt er een bups toevoegingen, want dan kunnen ze “Met lekker veel groente” op de verpakking zetten, ook al zit er nul groente in de doos, alleen rijst plus suiker, zout, gistextract, aroma’s en een vleugje oregano.
Desalniettemin is de mailende lezer verslingerd aan exact deze versie. Tja. Servicegericht als ik ben, ging ik het toch maar eens letterlijk zo proberen. U vraagt wij draaien. En hierbij zet ik ‘m ook op mijn website, met het oog op eventuele overige Knorrrisottoverslaafden.
RECEPT
Hollandse risotto met kip (zonder Knorr)
Nodig voor 3-4 personen:
225 g risottorijst
750 ml hete bouillon (kip of groente)
225 g kipdijfilet
250 g kastanjechampignons
1 courgette
1 prei
2 uien
1 knoflookteen
± 30 g boter
1 glas witte wijn
2 theel (gerookt) paprikapoeder
1 eetl oregano
handvol geraspte parmezaan
zout & peper uit de molen
Snipper de ui en knoflook. Snij de kip in kleine stukjes en hussel om met zout, peper en 1 theel paprikapoeder. Roerbak de kip in een klontje boter tot rondom bruin. Schep uit de pan op een bord. Fruit dan in dezelfde pan, met wat extra boter, zachtjes de ui en knoflook. Snij intussen de champignons in vieren, de courgette in blokjes en de prei in halve ringen. Doe alle groente bij de ui en roerbak 5 minuten. Meng de risottorijst, oregano en overige paprikapoeder erdoor. Blus af met de wijn en laat uitbruisen. Voeg dan alle hete bouillon toe en laat de hele boel een kwartier rustig sudderen. Doe de kip er weer bij en roer alles grondig om. Laat nog een paar minuten garen tot de rijst zacht genoeg is naar uw zin. Voeg van het vuur af de rest van de boter en de parmezaan toe. Laat met deksel op de pan 1 minuut staan. Proef op zout en peper.
TIP:
Is mijn recept je toch nog niet Knorrig genoeg? Voeg dan gerust een extra schep zout toe en een snuf suiker.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
WERELDGERECHTEN
Zin in nog veel meer Wereldgerechten? In mijn gelijknamige kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes vind je er maar liefst 115 bij elkaar. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.