“Dit boek had ik liever niet geschreven”. Als een auteur daar al mee begint, schrik je als lezer. En inderdaad, Eten & leven met kanker, het onlangs verschenen boek van Joke Boon is in vele opzichten confronterend. Al was het maar omdat ze aan het begin al meldt dat volgens de nieuwste cijfers een op de twee mensen te maken krijgt met kanker. Een ziekte die bestaat in honderden varianten. Joke kreeg twee jaar geleden de diagnose endeldarmkanker en stapte naar eigen zeggen in een achtbaan die haar leven compleet overnam.
Triviaal
Elke dinsdag schrijft ze een kookrubriek in dagblad Trouw, maar het blijven doorschrijven over triviale zaken als overvloedige courgetteoogst viel haar op enig moment steeds zwaarder. Tot Trouws toenmalige hoofdredacteur, Cees van der Laan, haar vroeg of ze niet wilde en durfde te schrijven over haar ziekte. Hij was ervan overtuigd dat ze daar veel mensen mee zou kunnen steunen. Ze kreeg de vrije hand, maar wel met de voorwaarde dat er wel ook elke keer een recept bij moest, want het was tenslotte een kookrubriek. Ze kreeg enorm veel reacties en bleek inderdaad met haar columns en recepten anderen te kunnen helpen. Zo ontstond vanzelf het idee om ook een boek te schrijven.
Spoedcursus
Het boek dat ze zelf graag had willen lezen toen ze aan haar achtbaan begon. Met alle informatie op een rijtje, van een ‘spoedcursus kanker’ tot uitleg over alle verschillende zorgprofessionals die je in het traject tegenkomt. Vol handige ervaringstips, ook voor mensen in de omgeving. Want wat zeg je wel en wat vooral niet tegen een kankerpatiënt, en waar kun je iemand daadwerkelijk mee helpen. Een boek vol herkenning en troost, en natuurlijk mochten recepten niet ontbreken. Eetlustopwekkende recepten, want als je ziek bent heb je vaak helemaal geen trek, terwijl juist dan gezond eten zo belangrijk is. Gelukkig is Joke intussen hersteld, en ik vind het ongelofelijk knap hoe ze een loodzwaar onderwerp zo informatief, eerlijk én positief weet te benaderen. En die recepten uit het boek, die smaken allemaal naar meer.
Morgen geef ik je haar recept van heerlijke (hartige) maismuffins met tomaat en kappertjes.
BOEKINFO:
Eten en leven met kanker – een kookboek vol ervaringsverhalen, betrouwbare informatie en 80 eetlustopwekkende recepten.
Auteur: Joke Boon.
Fotografie: Saskia Lelieveld
ISBN 9789023017431
Uitgeverij Becht / HarperCollins
€ 24,99