Planten, bloemen en dieren, alles in de natuur hangt op een ongelofelijk uitgekiende manier samen. Zonder planten geen zuurstof, zonder bloemen geen bestuivende insecten. Zonder bestuivers geen vruchten, noten en zaden, maar ook geen vruchtbare aarde of schoon water. Helaas gooien wij mensen vaak roet in het eten, en niet zo’n beetje ook. Daar zou je moedeloos van kunnen worden, maar dat doet journalist Loethe Olthuis – bekend uit de Volkskrant en Trouw – in ieder geval niet. Ze schreef een buitengemeen opwekkend boek, Een tuin voor jou, een tuin voor dieren, over hoe je zelf de natuur en de biodiversiteit een handje kunt helpen. Maar vooral ook hoe je meer kunt genieten van je eigen tuin of balkon.
Ze breekt een lans voor al die beestjes die we vaak vies of lastig vinden, maar die o zo nuttig zijn en je bovendien veel tuinwerk besparen. Dankzij oorwurmen en sluipwespen is er minder kans op luizen en rupsen in de rozen of struiken. Egels, padden en spitsmuizen houden de naaktslakken in toom. Ratten zijn een prima vuilnisdienst en mollen zorgen voor supergezonde luchtige grond. Muggen vinden we bloedirritant, maar vergeet niet dat ze een soort boterham zijn voor tal van andere dieren.
Meer vogels in de tuin? Zorg dan voor meer insecten. Wie slim is plant eetbare kruiden, planten en bloemen, daar hebben insecten, vogels én jijzelf plezier van. En wees blij met al die paardenbloemen en madeliefjes in het gazon, broodnodig voor bijen en hommels.
Minder onkruid? Eet het gewoon lekker op. Of plant bodembedekkers. Die woekeren eveneens, maar dan van een leukere soort.
Echt een opsteker hoor, dit boek, en het staat vol met praktische tips en handige overzichtslijstjes.
Voor alle zekerheid legt Loethe nog maar eens uit dat je voor een onderhoudsvrije tuin de boel juist beter níet integraal kunt betegelen, want dan merk je pas dat de natuur altijd sterker is. De boel gewoon een beetje laten verwilderen is een beter idee. Zo hou je meer tijd over om met koffie of een glas wijn op een terrasstoeltje te gaan zitten. Of met een stokbroodje met Loethe’s heerlijke paardenbloemenjam.
RECEPT Paardenbloemenjam
Nodig voor 3 kleine potjes:
60 g paardenbloem-bloemen (zonder steeltjes)
500 ml appelsap
400 g gewone geleisuiker of 200 g geleisuiker speciaal
1 citroen
1 sinaasappel
Begiet schone potjes en deksels met kokend water en zet ze omgekeerd op een schone theedoek.
Knip de dikke groene bloembodems van de paardenbloemen af en laat alleen de losse gele bloemblaadjes in een kommetje vallen. Dan knipt u onvermijdelijk ook wat groene flubbeltjes mee, maar dat is niet erg, dat ziet er straks juist wel gezellig uit. U houdt nu nog hooguit 20-25 gram bloemenspul over. Doe in een grote pan, samen met appelsap en geleisuiker. Rasp de schil van de citroen en sinaasappel erboven. Pers een ½ citroen uit en doe ook het sap erbij. Roer alles goed door elkaar. Breng aan de kook en laat al roerend 3 minuten flink doorkoken. Giet in de potjes. Draai de deksels erop en zet ze ondersteboven. Draai ze een paar keer om, tot de jam iets dik begint te worden.
TIPS:
* Paardenbloemen bloeien van de vroege lente tot in de nazomer. Mocht je ze niet meteen tegenkomen: bewaar dit recept tot het van pas komt.
* Voor wie nu allemaal gaat mailen ‘maar dat is zielig voor de bijtjes’: pluk vooral op plekken waar veel paardenbloemen staan. Dan blijft er genoeg over voor de bijen. Zelf heb ik er vele duizenden in mijn Franse tuin en weiland, dus mijn Franse bijen kunnen hun lol op. Mijn buurtpaarden ook trouwens.
Boekinfo:
Loethe Olthuis – Een tuin voor jou, een tuin voor dieren
Uitgeverij Forte
ISBN 9789000389643
€ 25,99
Dit artikel verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin). Het recept staat niet in het besproken boek, maar kreeg ik wel van Loethe Olthuis.
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
WERELDGERECHTEN
Ook een leuk boek, maar dan heel iets anders is mijn kookboek Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes bevat maar liefst 115 gerechten uit alle windstreken. Te koop bij Libris, Bruna of bol.com, of bestel hier een door mij persoonlijk gesigneerd exemplaar.