De webshop is gesloten op dit moment
Het is wel mogelijk om het nieuwe boek "De Zoete Oven" alvast te reserveren Negeren

  • E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

3 juli 2025

Orzotto met raapsteeltjes

Laten we wel wezen, een recept is slechts een handzame instructie op papier. De smaak van het uiteindelijke gerecht hangt af van de handigheid van de kok, maar vooral ook van de kwaliteit van de gebruikte ingrediënten. Dat geldt in hoge mate voor specerijen. Jazeker, je kunt al voor een habbekrats een zakje paprikapoeder kopen, maar als je nou érgens het verschil mee kunt maken, dan is het met een potje – of nog beter blikje – kwaliteitsspul. Laatst kreeg ik een pakketje opgestuurd met specerijen van de online webshop The Good Spice en ik viel van mijn stoel. De kardemompeulen, de venkelzaadjes, de zwartepeperkorrels, jongens, wát een smaakexplosie. Het nog jonge bedrijf wordt gerund door drie vrouwen, waarvan oprichtster Iona Mulder de hele wereld afreist op zoek naar boeren die op een verantwoorde, duurzame manier willen telen. Ze kent al haar leveranciers persoonlijk en kan over iedereen mooie verhalen vertellen. Weet ik, omdat ik laatst naast haar zat tijdens een specerijendiner.

Toen vertelde ze me dat het enorme smaakverschil ook komt omdat specerijen uit de supermarkt vaak al twee jaar onderweg zijn voordat ze in de schappen belanden. Niet zo gek dat je dan nog maar een fractie van de smaak proeft. Eigenlijk best raar dat fairtrade koffie en slaafvrije chocola intussen algemeen ingeburgerd zijn in Nederland, maar dat niemand zich afvraagt hoe het zit met de herkomst van specerijen. Dat is gewoon een soort ondefinieerbaar goedkoop bulkgoed van ergens ver weg. Iona wil eerlijke handel drijven door de boeren een goede prijs te betalen, zodat die zonder chemicaliën en pesticiden de beste kwaliteit specerijen kunnen verbouwen in harmonie met de natuur. En ja, dat verschil proef je dus wel degelijk. Tijdens het diner kreeg ik een bordje orzotto (risotto van orzo) voorgeschoteld met spinazie en citroen. Maar vooral: op het laatst wat nootmuskaat vers eroverheen geraspt van een geurig bolletje uit Sri Lanka. Dat ging ik thuis meteen namaken. Maar dan met raapsteeltjes uit eigen tuin, plus ook wat venkelzaadjes, mijn lievelingssmaakmaker. Zo simpel kan lekker eten zijn.

RECEPT Orzotto met raapsteeltjes
(en venkelzaad en nootmuskaat)

Nodig voor 2 personen:
150 g orzo
200 g raapsteeltjes (of spinazie)
75 ml Noilly Prat (vermout) of droge witte wijn
50 g boerenbelegen kaas
1 grote sjalot
½ citroen
1 el boter
1 tl venkelzaad
1 bolletje nootmuskaat
350 ml kokend water
1 groentebouillonblokje

Snipper de sjalot. Smelt de boter in een hapjespan en bak de sjalot samen met het venkelzaad een paar minuten op zacht vuur. Doe de orzo erbij en bak 1 minuut mee. Blus af met de vermout/wijn en roer tot deze verdampt is. Voeg kokend water en het bouillonblokje toe, schep om en laat de orzo met de deksel op de pan in 7-8 minuten op middelhoog vuur gaar worden. Rasp intussen boven een bord de kaas grof en de ½ citroenschil fijn. Was de raapsteeltjes en slinger droog in de slacentrifuge. Roer als de orzo bijna gaar is de raapstelen erdoor tot ze slinken. Roer ook de kaas-met-citroenrasp erdoor. Breng op smaak met een kneepje citroensap en peper. Verdeel over 2 borden. Rasp er op het laatst nog wat verse nootmuskaat over.

TIP: Er is ook veel verschil in orzo. Mijn favoriet: de lekkere en mooi langwerpige van La Molisana, verkrijgbaar bij AH.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

NIEUW BAKBOEK
Hij gaat een dezer dagen naar de drukker, mijn nieuwe bakboek De Zoete Oven. Dat betekent dat hij na de zomer overal in de winkel ligt, om precies te zijn vanaf 16 september. Nog heel even geduld dus. Al kun je wel nu alvast hier bij mij een persoonlijk gesigneerd exemplaar bestellen, dan heb je hem straks als eerste in huis.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kookboek Paddenstoelen

Maiscurry met courgette

Koude bietensoep met dille

Vorig bericht: « Cobbler met rabarber en aardbei

Primaire Sidebar

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN