Bonk. Bonk. Bonk.
Het is zes uur ’s ochtends en ik zit rechtop in bed. Er beukt iets heel hard tegen het keukenraam van mijn Franse buitenhuis. O ja, daar zijn ze weer, de kraaien. Elk jaar in het late voorjaar, begin van de zomer, is het raak. Dan hebben ze een nest vlakbij in de bomen en denken ze in het spiegelbeeld van het raam een concurrent te zien. ‘Kraah! Kraah! Kraah!’ roept papa of mama kraai (ik zie het verschil niet) vinnig, tikkend met zijn snavel. Maar hij gooit vooral zijn hele imposante zwarte lijf steeds tegen het venster om de brutale indringer te verjagen. Wegwezen jij! Niet dat het wat uithaalt, want de spiegelkraai blijft ‘m doodleuk net zo hard uitdagen. De strijd houdt pas op als ik mijn hoofd om de hoek steek. Dan vliegt de kraai terug naar zijn boom en is alles weer rustig.
Kraaien schijnen enorm intelligente beesten te zijn, maar het fenomeen spiegel snappen ze kennelijk echt niet.
Er zit niets anders op dan het raam maar weer af te plakken met een krant, zodat de reflectie minder wordt. En dan is het een kwestie van afwachten tot de gezinsuitbreiding voltooid is. Zodra de eieren zijn uitgebroed en de babykraaitjes zijn uitgevlogen is het gebonk ergens in de zomer van de ene op de andere dag weer over. Dit jaar probeerde ik eens wat anders dan kranten. Het keukenraam heeft vanwege de dikke muur een diep kozijn, dus ik spande aan de buitenkant gaas zodat de vogels niet meer bij het glas konden komen. Zowaar, het bleek te werken. Alleen vond de klimroos het zo gezellig, dat ik nog niet het hart had om het gaas weer weg te halen.
Toevallig had ik uit Nederland een pak Italiaanse zwarte rijst meegenomen, ‘riso venere’. Maar het wordt ook geteeld in China, waar het ‘verboden rijst’ heet omdat het naar verluidt ooit alleen voor de keizer bestemd was. Geïnspireerd door mijn kraaien maakte ik er zwarte vogelnestjes mee, in uitgeholde paprika’s. En dan lekker met een eitje erin, uiteraard niet van een kraai, maar gewoon van een kip.
RECEPT Gevulde paprika’s met zwarte rijst
Nodig voor 4 personen:
200 g zwarte rijst
4 paprika’s (kleur naar keuze)
4 kleine eieren
50 g parmezaan
1 ui
1 wortel
1 bleekselderijstengel
1 knoflookteen
wat verse rozemarijn/tijm
1 gedroogde peperoncino
olijfolie
zout & peper uit de molen
Oven voorverwarmen op 200 °C.
Kook de rijst gaar volgens de verpakking (± 15 minuten). Snij een dun kapje van de paprika’s, hol ze uit. Snij de kapjes (nee, die gooien we natuurlijk niet weg) in kleine blokjes. Snipper ook de ui, wortel en bleekselderij. Fruit al het snijspul rustig ± 10-15 minuten in wat olijfolie in een hapjespan. Hak de rozemarijn/tijm, knoflook en peperoncino fijn en doe erbij, plus zout en peper. Giet de gare rijst af, meng door de groente. Schep de geraspte parmezaan erdoor. Vul de paprika’s hiermee tot de rand. Duw er met bijv. een klein glaasje een holletje in. Zet in een ingevette ovenschaal – dit kan ook allemaal al van tevoren. Giet een bodempje water in de schaal en pak hem goed dicht met alufolie. Zet 45 minuten in de oven. Verwijder het folie, breek een ei boven elke paprika. Zet nog 10 minuten terug in de oven.
TIP:
Zwarte Riso venere of Forbidden rice is te koop bij delicatessenwinkels, de toko of online. AH heeft het helaas intussen niet meer. Maar uiteraard kan dit recept ook met gewone witte rijst of zilvervliesrijst.
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
NIEUW BAKBOEK
Nog heel even geduld, dan is het 16 september, en dan ligt mijn nieuwe bakboek De Zoete Oven overal in de winkel. Wil je ‘m als eerste in huis hebben? Reserveer dan hier bij mij nu alvast een gesigneerd exemplaar, dan ligt het boek op 16 september bij je in de bus.