• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 artikelen

17 september 2015

Salade met zwarte rijst

Zoals je tig soorten aardappels hebt, heb je ook tig soorten rijst. Zelfs pikzwarte. Nee, niet met inkt van de inktvis, maar zwart van nature. Zeer fotogeniek, maar ook gewoon heel erg lekker. Een beetje notig, met precies een fijne beet. En ongepolijst, dus feitelijk net zo gezond als zilvervliesrijst. Niet dat ik daar nou gevoelig voor ben, maar jij misschien wel. Vooral als salade doet hij het goed. En dan natuurlijk vooral met gezellig gekleurde dingetjes erdoor, voor optimaal decoratief effect. Ik maakte kennis met deze zwarte rijst in Italië, waar ze het ‘riso venere’ noemen, Venus-rijst. Wat Venus ermee te maken heeft, weet ik ook niet. Het zal toch weer niet zogenaamd lustopwekkend wezen? Evenmin weet ik waarom het niet gewoon ‘riso nero’ heet. Maar we gaan hier niet zitten emmeren natuurlijk, in de pan ermee.zwarterijst

De rijst zwelt minder op dan witte rijst. Ik nam de gebruikelijk 75 gram per persoon, maar dat bleek best weinig, zeker in vergelijking met de enorme hoeveelheid groente die ik erdoor deed, maar ik zit dan ook in een help-we-eten-met-z’n-allen-te-weinig-groente-dus-vooruit-met-de-geit-fase, al is dat verder helemaal niet erg.

De rijst moet vrij lang koken, 18 minuten volgens de verpakking, waarbij het kokende water trouwens meteen zwart kleurt, dus groente meekoken, zoals ik bij witte rijst wel eens doe, bleek geen optie. Een handvol wortels en een handvol in stukjes gesneden sperzieboontjes heb ik dus in een ander pannetje even geblancheerd. Een kleine courgette mocht in miniblokjes bakken in olijfolie met een snufje zout in een koekenpan, dat is veel smakelijker dan in water gooien. Dus ja, drie pannen tegelijk op het vuur. Maar doe het zelf gerust anders, ook wat betreft ingrediënten natuurlijk.zwarterijstsalade

Klop in een grote kom alvast een vinaigrette van olijfolie, azijn (ik nam – niet heel Italiaans – sherryazijn), een lik Dijon-mosterd (als we nu toch Europees bezig zijn), zout en peper. Giet rijst en groenten af, en hussel meteen warm door de vinaigrette, dan trekken de smaken het beste in.

Tenslotte nog wat gesneden kerstomaatjes en een ferme hand fijngehakte verse peterselie en basilicum erdoor. Even een kwartiertje laten staan en dan oppeuzelen uit kommetjes. Puur comfort food, en nog vegetarisch ook. Trouwens ook de volgende dag heerlijk als koude lunch.

gallorisoneroOh ja, Gallo brengt ‘m in Nederland op de markt (‘Riso Venere’ heet ‘ie dus), maar je moet er wel een beetje naar zoeken. Verkrijgbaar bij sommige Albert Heijns.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Noedelsoepje (in a jar!)

Wortelsoep met asperges

Normandische coquilles

Vorig bericht: « Sesamzoutjes
Volgend bericht: Mini cannelés »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Vega zónder pakjes & zakjes € 26,99
  • Cover De makkelijke keuken De makkelijke keuken € 24,99 € 15,00
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Slim zónder pakjes & zakjes € 24,99
  • ovenhandboek Het grote ovenhandboek € 24,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN