• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

8 september 2025

Tomaten met tahin

De logés in ons Normandische buitenhuis konden hun oren niet geloven, hadden we geen BBQ? Geen Weber? Geen Big Green Egg? Maar in de zomer is er toch niets heerlijker dan een beetje buiten klooien boven een houtskoolvuurtje? Hadden we dan zelfs geen gasberbecue? Neuh.

Nou ja, we hebben wel een barbecue natuurlijk, twee zelfs. Overblijfselen van de vorige eigenaars. Langwerpige joekels, perfect geschikt om honderd sateetjes tegelijk op te roosteren, als je dat zou willen. Maar dat heb ik nou nooit aan de hand. Heus, ik vind barbecueën bij andere mensen thuis heel erg leuk, mits het vakkundig gebeurt, maar zelf vind ik het vooral gedoe. Ik heb toch gewoon binnen een compleet fornuis tot mijn beschikking staan? Al moet ik zeggen dat mijn Franse fornuis wel een beetje een dingetje is. Eentje met vier elektrische ronde kookplaten die urenlang loeiheet blijven.Dus even iets aanfruiten op hoog vuur en dan zacht verder gaar laten sudderen is er niet bij. Je ontkomt er niet aan om alsmaar pannen heen en weer te schuiven. Gedoe. Alleen in de winter is er een bijkomend voordeel: extra verwarming in een koud huisje.

En toch wist ik me er bijna vijf jaar lang mee te behelpen. Ach, ‘het is maar een vakantiehuisje’, zeiden we steeds tegen elkaar. Een stokoud boerderijtje, daar hoort toch geen state of the art inductiefornuis in? Dat beetje klooien heeft toch wel iets charmants?

Tot een van de platen steeds zorgde voor kortsluiting, toen ging ik toch maar naar de lokale keukenboer in het dorp verderop. Support your local heroes immers, ook in Frankrijk Een inductiekookplaat met vier pitten? Ja hoor, geen probleem. Een lieve meneer in een stofjas kwam de boel al mompelend in zichzelf aansluiten en sloeg daarna een kopje versgezette testkoffie (hij deed het!) achterover. En nog steeds doet hij het als een zonnetje, feilloos wisselend van hard naar zacht en andersom. Wat een luxe. Om het te vieren maakte ik deze lauwwarme salade. Wel om lekker buiten op te eten natuurlijk.

RECEPT Tomaten met aubergine en tahin

Nodig voor 2 personen:
2 grote rijpe tomaten
1 aubergine
100 g radijs
2 oudbakken boterhammen
2 eetl rodewijnazijn
4 takjes verse oregano
olijfolie
chilivlokken (molentje)
zout & peper uit de molen

Tahinsaus:
4 eetl tahin
½ citroen
1 knoflookteen

Halveer de radijsjes. Parkeer in een kommetje met rodewijnazijn en een snufje zout.
Saus: Meng de tahin met de uitgeperste knoflookteen, citroensap, zout en peper. Voeg al kloppend met een garde zoveel scheutjes water toe tot het een lichtbeige, soepele saus is.
Snij het brood en de aubergine in dobbelsteentjes. Verhit een ferme scheut olijfolie in een hapjespan. Bak eerst het brood al omscheppend goudbruin, laat uitlekken op keukenpapier. Doe weer wat olie in de pan en bak nu de aubergine al omscheppend gaar en zacht. Breng op smaak met zout, peper en de helft van de fijngehakte oregano.
Snij de tomaten in plakjes en verdeel over een platte schaal. Verdeel de aubergine, croutons en radijs erover. Bezwiebel met saus. Bestrooi met wat chilivlokken, nog wat zout en de rest van de oreganoblaadjes.

TIP: Ik deed het toevallig met gele tomaten, maar het kan natuurlijk ook met rode. Of een mix.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

NIEUW BAKBOEK
Nog heel even geduld, dan is het 16 september, en dan ligt mijn nieuwe bakboek De Zoete Oven overal in de winkel. Wil je ‘m als eerste in huis hebben? Reserveer dan hier bij mij een gesigneerd exemplaar, dan ligt het boek op 16 september bij je in de bus.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Chicken sticks

Mosselen in cocktailsaus

Cobbler met rabarber en aardbei

Vorig bericht: « Courgette met zeekraal

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN