De mussen vallen van het dak, maar Nadia Zerouali (tv-kok, kookboekenauteur en ondernemer) serveert binnen in haar Couscousbar in Amsterdam-Oost een kopje harirasoep. Da’s volgens haar juist goed tegen de hitte. Maar eigenlijk ben ik gekomen voor een Broodje Natuurlijk. Het gaat om het concept, legt ze uit. Het is een initiatief van duurzaam bedrijvennetwerk MVO Nederland om de biodiversiteit te stimuleren. Daarom hebben ze chefkoks in verschillende steden gevraagd om een lekker en betaalbaar broodje te verzinnen, gemaakt van ingrediënten uit natuurlijke landbouw van lokale boeren. Er waren al een Broodje Natuurlijk Utrecht, Rotterdam en Nijmegen, maar Nadia is een van de twee bedenkers van het Broodje Natuurlijk Amsterdam. Ze snijdt een rond zuurdesembolletje open dat vanochtend vers is gebakken bij Bakkerij MAMA in Zwanenburg en schept er een flinke dot favamole op.
Een alternatief voor guacamole, bedacht door de Amsterdamse Stadsgroenteboer Andres Jara. Want het is van de gekke, aldus een felle Nadia, dat boeren in Marokko hun citroenbomen vervangen door avocadobomen omdat dat meer oplevert, waardoor er nu ineens een immens droogteprobleem is ontstaan. Terwijl je van Nederlandse biologische tuinbonen dus ook een heerlijk romig broodbeleg kunt maken. Nu nog iets extra’s erbij, alleen beslist niet dat eeuwige plakje komkommer en tomaat. Dat is haar een gruwel, zeker in de winter. Dan veel liever wat ingemaakte groente. Duurzaam, lekker en nog gezond voor je darmen ook, lacht ze. Ook die zijn gemaakt door een lokale partij, Thull’s Deli. Nog wat lekker pittige slablaadjes erbij en klaar. Kijk, ze laat een knalpaarse foto zien op haar telefoon, die worden geteeld in lichtbakken, bij Growy in Amsterdam-Noord. Het water loopt me zo langzamerhand in de mond en eindelijk kan ik mijn tanden erin zetten. Heerlijk broodje, inderdaad.
Alleen de verkrijgbaarheid voor consumenten is nog een dingetje, want het broodje is vooralsnog alleen te vinden in de kantine van de Gemeente Amsterdam en in de RAI. De bedoeling van dit project is dan ook vooral om te laten zien hoe lekker de landbouwtransitie eruit zou kunnen zien en om marktvraag te ontwikkelen. Dat smaakt naar meer.
RECEPT Ingemaakte courgette
Geïnspireerd door Nadia’s broodje kreeg ik zin in zelfgemaakte pickles. Dé oplossing voor elke moestuinier die doorgeschoten joekels van courgette heeft en er niet alwéér soep van wil koken. Al kan het uiteraard ook met gewone courgettes. Ik kreeg het recept van weer een andere culicollega, Philippine van der Goes, en het komt uit haar kookboek Jam & Zuur (helaas alleen nog tweedehands verkrijgbaar).
Nodig voor 3-4 potjes:
1 kilo courgettes
100 g grof zeezout
400 ml ciderazijn
200 ml water
150 g suiker
2 knoflooktenen
1 grote tak rozemarijn
2 theel zwarte peperkorrels
Snij de courgettes in de lengte in kwarten en verwijder bij oude/grote exemplaren eerst het hart met die flauwe zaadjes. Snij in de rest in dunne plakjes. Hussel in een kom door het zout. Zet twee uur in de koelkast, spoel dan af in een vergiet. Hak de knoflook en rozemarijn en schep erdoor. Verdeel over brandschone glazen potjes. Breng de azijn, water, suiker en peperkorrels in een pan aan de kook en laat 1 minuut lekker borrelen. Laat 5 minuten afkoelen en giet dan in de potjes, tot de rand. Deksels erop en nu 2 weken wachten. Heel erg lekker om een saai broodje mee op te leuken, in welke plaats u ook woont.
TIP: Broodje Natuurlijk Utrecht vindt u in de Jaarbeurs, Broodje Natuurlijk Rotterdam in Diergaarde Blijdorp en café Dudok, Broodje Natuurlijk Nijmegen in Radboud ziekenhuis en universiteit.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
NIEUW BAKBOEK
Nog heel even geduld, dan is het 16 september, en dan ligt mijn nieuwe bakboek De Zoete Oven overal in de winkel. Wil je ‘m als eerste in huis hebben? Reserveer dan hier bij mij een gesigneerd exemplaar, dan ligt het boek op 16 september bij je in de bus.