• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

4 november 2025

Ingemaakte onrijpe vijgen

Een paar jaar geleden heb ik twee jonge vijgenboompjes geplant in mijn Normandische tuin, en sindsdien zit ik ernaast te wachten en te hopen. Vorig jaar kwamen er weliswaar vijgen aan, maar die bleven ieniemienie en werden nooit rijp. Maar afgelopen zomer had ik voor het eerst grote, rijpe, verse vijgen. Hoezee! In totaal slechts zes stuks, maar toch. Dat geeft hoop voor de toekomst.
Wel heb ik op dit moment wederom vooral veel kleine groene vijgjes die maar niet verder willen rijpen. Het blijven knalgroene, keiharde dingetjes, en daar gaat natuurlijk niks meer aan veranderen. Maar zelfs daar is een oplossing voor, weet ik intussen. Vorig jaar had ik al gezien bij collega Nadia Zerouali dat je ze kunt konfijten, maar om de een of andere onduidelijke reden deed ik iets heel erg verkeerd. Ik kreeg een hele kleverige stroop, ik denk dat ik de boel veel te veel heb laten inkoken. Met een soort keiharde gecarboniseerde vijgen als resultaat.
Dit jaar heb ik het opnieuw geprobeerd, maar nu op een simpelere manier, zonder het inprikken met een speld (gedoe!), nu volgens deze chef. Speciaal voor iedereen die ook zo’n hopeloze vijgenboom heeft in de tuin. En ja, dat inmaken kan dus ook nu nog, in november!

Nodig voor 1 grote (weck)pot:
± 500-600 g onrijpe groene kleine vijgen (of zoveel als je hebt)
500 g suiker
1 liter water
1 grote glazen pot

Snij de steeltjes van de vijgen en was ze heel goed af. Er komt namelijk plakkerig wit vocht uit, dat wil je niet hebben. Doe ze in een pan met ruim koud water, breng aan de kook en wacht tot het borrelt. Laat 1 minuut doorkoken, giet af in een zeef. Herhaal dit 2 keer. Dus weer in de pan met vers koud water en blancheren. Als het goed is, heb je nu alle bitterheid eruit geblancheerd, en zijn ze meteen een stuk zachter geworden.
Doe de vijgen voor de laatste keer terug in de pan, nu met 1 liter koud water en de suiker. Plus als je hebt (voor extra smaak) een paar vijgenbladeren. Breng de hele boel weer aan de kook en laat dan op laag vuur een kwartier sudderen. Zet dan het vuur uit en laat onder een deksel de hele nacht staan in de pan.
Zorg de volgende ochtend voor een brandschone grote glazen (weck)pot, bijvoorbeeld net dampend uit de vaatwasser. Breng de pan met vijgen weer even aan de kook, giet de hete vijgen mét de suikersiroop in de pot, zorg dat ze goed onderstaan. Het vijgenblad mag er ook bij, als er nog plek is, maar weggooien kan ook.

De pot is als het goed is maanden houdbaar, maar zeker na opening wel in de koelkast.
Lekker als afsluiting van de maaltijd met wat (geiten)kaas erbij, en wellicht wat noten. Of ’s ochtends in je ontbijtgranola. Of snij in stukjes en doe door de crumble of in de cake. Of hak ze helemaal fijn tot het een soort compote wordt en smeer die tussen een croissantje of op een geroosterd bammetje. Of verzin lekker zelf wat, heus, die pot komt wel leeg.

 

NIEUW BAKBOEK
Zin in nog meer zoet? Dan kan ik je mijn nieuwe bakboek De Zoete Oven aanraden (nu al 3e druk!). Met 99 foolproof zoete recepten om gelukkig van te worden. Bestel hier bij mij een gesigneerd exemplaar voor jezelf of voor iemand anders om cadeau te geven.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Mexicaanse Caesar Salad

The Taste of Life Basics

Orzo carbonara met ei

Vorig bericht: « Stemadvies

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • De Zoete Oven De Zoete Oven € 26,99
  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN