Door allerlei omstandigheden maakte ik dit jaar geen speciaal nieuw kerstmenu voor de krant, maar ik heb nog wel een heerlijk recept voor een kerstvoorafje. Een supersimpele terrine van vis, met bliktonijn en gerookte zalm. Echt een aanrader en geschikt voor lekker veel personen. Naar een recept van mijn roemruchte Engelse buurvrouw in Frankrijk.

Commotie in ons Normandische straatje, want de Engelse buurvrouw gaat verhuizen. Ik schreef al vaker over mijn Franse buurvrouwen, maar daarnaast woont nog een geliefde buuf, een Engelse. Haar man is twee jaar geleden helaas overleden, maar ooit waren ze een roemrucht variété-echtpaar. Zij was een Bluebell girl, danseres in het Lido in Parijs, hij Italiaan en afkomstig uit een familie van acht generaties acrobaten. Ze ontmoetten elkaar tijdens een show in Las Vegas, reisden over de hele wereld, trouwden en kregen drie zoons. Nadat die volwassen waren en in respectievelijk Londen en Parijs gingen wonen, koos het echtpaar dertig jaar geleden voor een woonplaats precies in het midden, oftewel mijn Normandische dorpje.
Krantenknipsels
De wanden van hun huis hangen vol met geweldige foto’s en krantenknipsels uit vroeger tijden. Je zou mijn buurvrouw nu niet meer herkennen, want inmiddels is ze in de tachtig en van dat ooit zo fenomenale dansfiguurtje is niet veel meer over. Maar ze is nog altijd the life of every party. Tot ze onlangs ineens vertelde dat haar zoons een soort senioren-aanleunflat voor haar hebben gekocht in Parijs. Met beneden een eigen restaurant, maar ook volop horeca en winkels in de buurt, plus vooral: vlakbij haar kleinkinderen. De Franse buurvrouwen zijn ontroostbaar, nu valt er hier nóg minder te beleven, en ook ik ga haar enorm missen, maar ik begrijp het natuurlijk wel.

Afscheidsfestiviteiten
Na de kerst vertrekt ze écht, nadat ze maandenlang bezig was met stukje bij beetje verhuizen. En met het organiseren van allerlei afscheidsfestiviteiten, zoals een Ladies Lunch met al haar Engelse vriendinnen, waar ik ook bij mocht zijn. Ze had een enorme schaal lasagne gebakken, plus een appeltaart, en als voorafje een even heerlijke als makkelijke visterrine. Natuurlijk vroeg ik meteen het recept, om hem in Amsterdam na te maken. Geschikt voor veel personen, en werkelijk oersimpel om helemaal vooraf te bereiden, dus perfect voor het kerstmenu.
Recept Visterrine
Nodig voor ± 10-12 porties:
3 blikjes tonijn (à 100 g uitlekgewicht) – zie tip
100 g gerookte zalm
100 g radijsjes
5 eieren
250 ml slagroom
handje verse dille
optie: 1 volle eetl kappertjes
zout & peper uit de molen
olie/boter voor het invetten
Erbij: gemengde sla, mayonaise
Oven voorverwarmen op 180 °C. En kook alvast een fluitketel water. Kwast een langwerpige (glazen) cakevorm van 1 liter in met olie of boter. Leg een op maat geknipte reep bakpapier op de bodem en kwast vast, zo komt de terrine er straks beter uit.
Doe de eieren, room en uitgelekte tonijn in een kom. Pureer met de staafmixer. Snij de zalm in kleine stukjes, de radijs in plakjes, hak de dille fijn. Schep door het tonijnmengsel, als je wilt/hebt ook met een lepel uitgelekte kappertjes. Breng op smaak met peper en (weinig) zout. Giet in de vorm.
Dek de bovenkant goed af met alufolie. Zet hem in een braadslee iets onder het midden in de oven. Giet kokend water in de braadslee tot de cakevorm voor minstens een derde in het water staat (= au bain-marie). Bak 1 uur.
Laat hem helemaal afkoelen en bewaar tot gebruik in de koelkast.
Serveren: Serveer op je allermooiste bordjes en geef er een plukje (met wat olijfolie, citroensap, zout en peper licht aangemaakte) sla erbij plus een dotje mayonaise.
TIPS:
* Maak deze terrine liefst een dag (of twee) van tevoren. Na een nachtje in de koelkast is hij steviger en kun je hem mooier in plakken snijden.
* Tonijn op water, op zonnebloemolie of op olijfolie? Dat maakt niet uit, wat je zelf wilt, het werkt met allemaal.
* Kliekjes? Geen probleem, ook op tweede (of derde) kerstdag is hij nog heerlijk.
Dit recept verscheen eerder in Trouw en in De Zoete Oven (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
ZOEK JE NOG EEN KERSTCADEAUTJE?
Dan kan ik mijn nieuwe bakboek De Zoete Oven van harte aanbevelen. Vol met 99 foolproof zoete recepten om gelukkig van te worden. Wel snel zijn als je nog voor de kerst een gesigneerd exemplaar wilt bestellen voor jezelf of voor iemand anders om cadeau te geven.



