• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

7 juli 2011

De smaakbijbel

Ik had ‘m al eventjes in huis, maar van schrijven erover was het nog niet gekomen. De smaakbijbel is namelijk een verslingerend boek dat je niet meer van je af kunt leggen als je er eenmaal in begonnen bent. Maar ik ruk me nu tussentijds toch even los om je dat te vertellen. Niet dat ik het boek al uit heb hoor, nog lang niet, dit is een boek namelijk waar je jaren zoet mee bent.

Thesaurus
Wel een beetje een pretentieuze titel, die bijbel. In het Engels heette ‘ie de The Flavour Thesaurus, maar in Nederland weet vast weer niemand wat een thesaurus is, moet de uitgever gedacht hebben. Dan maar bijbel. Maar het is meer een naslagwerk. Eentje waarin talloze smaakcombinaties beschreven worden, steeds van twee ingrediënten, anders werd het te dol voor de schrijfster. Die zich in de inleiding nu al vrolijk maakt over haar aanvankelijke naïviteit om dit boek eens eventjes te schrijven.

Leesboek
Dit is geen kookboek maar een leesboek, en daarmee toch weer heel anders dan Smaakvrienden van Angélique Schmeinck, waar het me aanvankelijk aan deed denken. Dit is een duizelingwekkend leesboek vol verhaaltjes, overpeinzingen, herinneringen en reisverhalen, allemaal naar aanleiding van in totaal 4851 mogelijke combinaties van twee ingrediënten. En geheel en al zonder foto’s of illustraties. Wel citeert de auteur er lustig op los en vermeldt ze bijvoorbeeld wat Claudia Roden, Harold McGee of Fuchsia Dunlop al eens over een bepaalde combinatie hebben opgeschreven. Recepten staan er soms ook tussendoor, heel compact verwoord, maar daarom niet minder verleidelijk. Voor doetjes is het ook al niet: ‘Ik ga ervan uit dat u weet dat de meeste hartige gerechten zout bevatten’.

Onschuldig meisje
Schrijven kan Niki Segnit zeker, en vaak ook grappig. Ze is dol op de vergelijking als stijlfiguur: ‘Bloemkool is broccoli die geen zin heeft in gedoe’. Korianderzaad & knoflook is ‘als het schoolhoofd aantreffen in een tatoeagewinkel’. Citroen & basilicum: ‘even zomers als een emmertje en een schepje’. Sommige items kunnen haar duidelijk bekoren en krijgen veel ruimte, anderen krijgen slechts minimale vermelding. Bloedworst & Coquille: ‘in luxe restaurants vindt u een bleke sint-jacobsschelp vaak bevend als een onschuldig meisje op de knie van een vieze oude plak bloedworst’. Dan weten we het wel.

Biet kwijt
Het boek is net zo onhandig als inspirerend. Want in het hoofdstuk Citroen stuit je op Citroen & Chocolade en Citroen & Dille, maar voor Citroen & Ei moet je vervolgens bladeren naar het hoofdstuk met Ei & Citroen. Door al die verwijzingen blijf je maar surfen van het ene naar het andere. Waarmee je ook steeds op ideeën komt, dus erg is het niet natuurlijk, integendeel, wel tijdrovend. Iets gericht opzoeken blijkt soms lastig. Waar is bijvoorbeeld de biet? Het woord komt in geen van drie (wow!) registers aan het eind voor. Pas veel later stuit in puur toevallig op de rode biet in het hoofdstuk Aarde (samen met paddestoelen, aubergines en komijn). De wortel valt dan weer onder Bos, de pastinaak is ondergebracht bij Specerijen. Die logica is voor gevorderden. Net als de grafisch vormgegeven ‘smakenschijf’ waar ik persoonlijk nog altijd geen chocola van kan maken. Maar het blijft een geweldig boek waardoor je steeds weer op ideeën komt. Appelijs met korianderkorrels? Nooit aan gedacht, maar beslist snel proberen.

Niki Segnit, De smaakbijbel, uitgeverij Podium, ISBN 9789057594434, € 25,00

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kerstcadeautip

Zojuist verschenen: Lekker Opscheppen

Kookboek Uit De Oven

Vorig bericht: « Champagne aan zee
Volgend bericht: Pasta met citroen en basilicum »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN