Ik kreeg net uit Japan een Japans kookboek cadeau, sterker nog een Japanse ‘Encyclopedia of basic cooking’ gericht op de jonge huisvrouw. Een dik boek bomvol foto’s, meisjesachtige illustraties en helaas volledig onbegrijpelijke Japanse tekens. Hier en daar lonkt zowaar een Engels woordje, zoals ‘Variation’ of ‘Basic Point’, maar verder is het gissen. Hoe fileer je een vis, snij je zo kunstig mogelijk een worteltje of klop je mayonaise, dankzij de foto’s kom ik er wel uit. Maar de rest?
Toch zien de stap voor stap receptenfoto’s er verrassend maakbaar uit, hoewel het ingrediëntenlijstje uiteraard een raadsel is.Zo lijkt dit toch sprekend een spaghetti bolognese à la japonaise, er zit inderdaad gehakt en tomatenpuree in (heb ik me laten vertellen), maar ook sojasaus en miso. En zijn dat nou aardappelsouffleetjes naast de sushi? Wel even wennen trouwens dat je van rechts naar links moet kijken. Op de plek waar normaalgesproken het eindresultaat staat, is nu het begin.
Verder pagina’s lang uitleg over producten (zowel vers als ingeblikt) en interessant kookgerei. Zo worden omeletten gebakken in een vierkante koekenpan met rechtopstaande rand. Een soort bakblik met een handvat eraan. Handig! En alles gaat in of uit de pan met behulp van twee grote stokjes. Ook intrigerend: een soort steengrillpan met rooster erboven. Volgens de Japanse geefster zit er steenwol (??) onder om de hitte van het vuur te temperen. Een boek om uren in te bladeren en je te verbazen over de wondere wereld die koken heet.
Non-no Encyclopedia of basic cooking, 4500 yen. Alleen ter plaatse te koop, zelfs niet gevonden via de Japanse amazon.