Van vriendin H – gezegend met moestuin en zeer groene vingers – kreeg ik een pracht van een pompoen cadeau. Niet ter decoratie op een tafeltje naast de voordeur, nee, natuurlijk om op te eten! Wat moet je doen met een pompoen? Eerst maar eens soep van koken. En omdat je als culischrijver ook wel eens een dagje wilt ontspannen, nam ik een recept van een ander. In de krant, bij NRC-thuiskokcollega Joël Broekaert vond ik dit recept van Oosterse pompoensoep.
Ook hij weet dat pompoen een stuk lekkerder wordt als je de stukken eerst gaar roostert in de oven, in plaats van stukkoken in een pan. Alleen wordt de feloranje kleur eenmaal in de soep flink afgezwakt door alle ui en bleekselderij die er ook doorheen gaan. Maar verder een aanradertje!
Oja, en een waarschuwing. Wij culischrijvers gaan er altijd vanuit dat lezers eerst het hele recept doorlezen voordat ze aan de slag gaan, maar doen dat zelf natuurlijk ook nooit. Wij zijn ook maar gewone mensen. Daarom kwam ik er pas tegen de tijd van het pureren achter dat ik de soep moest serveren met kokosroom en koriander, die ik natuurlijk niet had ingekocht, want die stonden niet op het lijstje. Met een klontje santen erdoor en een kringeltje slagroom plus wat bieslook erover, ging het ook prima.
Het resultaat: een ferme pan soep, en nog altijd ¾ pompoen te gaan…
Wordt vervolgd.