• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

12 oktober 2012

Italiaanse aardappelschotel

Ik dacht dat wij van die piepertypes waren, maar in het gisteren besproken boek Cucina di casa mia van mijn collega Nicoletta Tavella staan behalve pastagerechten ook een paar lekkere dingen met aardappel. Zoals de Sformato di patate. Oorspronkelijk een Napolitaans gerecht, genaamd gattò di patate (van het Franse gâteau, ja, Europa bestaat echt), maar bij haar thuis ‘heet het gewoon sformato’. Geen idee wat ‘sformato’ betekent, maar het is wel ideaal om restjes gekookte aardappelen in te verwerken.

Nodig voor 4-6 personen:
1 kilo kruimige aardappels, ongeschild
60 g parmezaan/grana padano, geraspt
80 g gekookte ham, in reepjes
200 g mozzarella
2 eieren, licht geklopt
4+4 el paneermeel
snufje nootmuskaat
extra vergine olijfolie
75 g boter
zout & peper

Verwarm de oven voor op 200 °C.
Kook de ongeschilde aardappelen gaar in water met een snufje zout. Schil en pureer ze (mijn tip: da’s enorm veel gedoe. Ik schil ze voor het koken, dat pureert een stuk makkelijker. Maar ik weet niet of dat mag van Nicoletta…). Voeg 75 g boter, parmezaan/grana, eieren, nootmuskaat, zout en peper toe aan de aardappelen. Roer alles tot een smeuïg geheel.
Vet een ovenschaal in met olijfolie en bestrooi licht met paneermeel. Je hoort een dun laagje paneermeel op de bodem en langs de wanden van de ovenschaal te krijgen. Schep de helft van het aardappelmengsel in de schaal en leg de mozzarella en ham erop. Bedek met de rest van de aardappel, strijk glad met een spatel en bestrooi met paneermeel. Maak af met een paar klontjes boter.
Zet 25-30 minuten in de oven, tot het mooi goudkleurig is.
Lekker als antipasto, meestal lauwwarm gegeten. Maar ook lekker als bijgerecht of – in grote porties – als hoofdgerecht.

Tip van Nicoletta: vervang voor een vegetarisch alternatief de ham door een laagje geraspte parmezaan. Ook heerlijk met extra mozzarella en stukjes zongedroogde tomaat, of met zwarte olijven en oregano.

Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Cucina di casa mia, lees hier mijn recensie.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Antipakjesavond: Kruidkoek

Kookboek Lasagne

Krokante kevertjes met chilidip

Vorig bericht: « Kookboek Cucina di casa mia
Volgend bericht: Auberginepuree »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN