• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

4 juni 2013

Wortelsouffleetjes van Rijntje

Je hebt nog een recept tegoed uit het eerder besproken boek Rijntjes Keukengeheimen. Eigenlijk wou ik die beeldige aspergesalade doen, maar het werden uiteindelijk toch de – niet minder gezellige – wortelsouffleetjes met waterkerssalade. Rijntje Biljardt noemde het in 1840 ‘pudding van jonge wortelen’. De foto is van Louis Lemaire, ook alweer zo’n plaatje. En wie niet aan gele wortelen kan komen, neemt natuurlijk gewoon oranje, daar gaan we niet moeilijk over doen, toch? Die limoenblaadjes lijken me een 21e-eeuwse toevoeging, ik geloof niet dat er in Rijntjes tijd al toko’s waren, laat staan met een diepvries… Ze geven wel een heerlijk smaakaccent, dus zeker niet achterwege laten

Nodig voor 4 personen:.wortelsoufflee

100 g gele wortelen
500 g oranje wortelen
3 limoenblaadjes (djeroek poeroet, toko, diepvries)
1 stengel citroengras, in vieren
100 ml gesmolten boter
50 g zelfrijzend bakmeel, gezeefd
½ tl versgeraspte gember
7 g zout
versgemalen witte peper
versgeraspte nootmuskaat
25 ml kirsch
6 eieren (4 hele, 4 gesplitst)
sap van ½ citroen
20 g suiker
wat boter en bloem voor invetten

Salade:
1 bosje waterkers
2 little gems
2 el walnotenolie
½ el wittewijnazijn

Verwarm de oven voor op 175 °C. Schil de wortels en snij in blokjes. Breng een pan met water aan de kook en voeg een snuf zout, limoenblaadjes, de gekneusde stengel citroengras en de wortelblokjes toe. Kook in 10 minuten gaar. Zeef blaadjes en stengel eruit en pureer met de staafmixer; de puree mag wel wat structuur hebben. Weeg exact 550 g wortelpuree af en meng met de vloeibare boter. Meng er vervolgens bakmeel, 7 g zout, gember, peper en nootmuskaat door. Meng in een andere kom 4 hele eieren, 2 dooiers en de kirsch. Roer door de wortels. Klop in een brandschone kom 2 eiwitten stijf en voeg geleidelijk de suiker toe. Spatel luchtig door de wortelpuree, eerst losjes een derde, dan de rest. Vet 4 ovenvaste kopjes/ramekins in met boter en bepoeder met wat bloem. Giet het mengsel tot aan de rand en snij met een mesje langs de bovenkant; dan rijzen ze makkelijker. Bak in 30-23 minuten gaar. Ze moeten tot ver boven de rand gerezen zijn en goudgeel van kleur. Tussendoor niet de ovendeur opendoen, dan zakken ze in…
Maak intussen een salade van de waterkers, de in reepjes gesneden little gem en een dressing van olie en azijn. Ik zou er persoonlijk ook wat zout en peper bij doen, ook al rept Rijntje daar niet van. Serveer de warme souffleetjes direct met de salade.

Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Rijntjes Keukengeheimen, lees hier mijn recensie.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Abrikozenvlaai met lavendel

Biscotti

Ceviche van makreel

Vorig bericht: « Westlandse tomatensoep
Volgend bericht: Duitse wijn »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN