• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

13 november 2013

Le Creuset tarte tatin vorm

Wat ik nou toch voor moois tegenkwam toen ik bij vriendin C. ging eten, een tarte tatin vorm van Le Creuset. Je weet wel, dat Franse merk van die onmisbare, eeuwigdurende stoofpannen. Ook deze bakvorm is van geëmailleerd gietijzer en van buiten gezellig rood. Dat speelt ook mee in de aantrekkingskracht natuurlijk. Plus hij heeft twee grote handgrepen die tenminste niet uit je handen floepen wanneer je met van die onhandig dikke ovenwanten aan de taart zwierig omkeert.Le Creuset tarte tatin

Eerst op het vuur
Net als bij de stoofpannen kan ook deze zowel op het gas (of elektrisch, keramisch danwel halogeen, ze gaan met hun tijd mee die Franse pannenbouwers) als in de oven. Ideaal voor tarte tatin, want de kenner weet dat je het beste eerst de appels met suiker en boter kunt laten karamelliseren op het vuur voordat de hele boel met deeg erop in de oven gaat. Mensen die snel klaar willen zijn en de hele bups in één keer lukraak in de oven gooien krijgen nooit van die mooi zachte, goudbruine en karameldoordrenkte appels.

Gloeps
Hebberig geworden ging ik op zoek, tot ik in een kookwinkel zag dat hij 79 euro kost. Gloeps. Al kun je er natuurlijk ook prima eieren in bakken. Of een gewone appeltaart. Of ovenrisotto. Of willekeurig welke ovenschotel. Enfin. Ik hou het voorlopig toch maar even braaf bij de roestvrijstalen lage pan die ik al jaren in huis heb en waar je ook heus heel goed tarte tatin in kunt maken.

Recept
Op de website van Le Creuset staat een simpel recept van tarte tatin. Alleen zouden de Fransen toch moeten weten dat je een echte tt nooit (jamais!) maakt met bladerdeeg. Dat is veel te vettig in combinatie met al die karamel. Pâte brisée moet het wezen, voor het ideale smaakcontrast. Nou vooruit, ik help je op weg: 250 g bloem, 125 g koude boter in blokjes, 2 eetl suiker, 1 ei en een snufje zout. C’est simple comme bonjour.

Tip
Voor mijn volledige recept van tarte tatin kun je terecht in Handboek Oven, blz 139, maar allez voilà, nog een gratis tip van mij: neem de tijd en laat de appel zeker 10 minuten op het vuur karamelliseren. Af en toe omwentelen helpt, als je maar zorgt (tang! heet!) dat ze allemaal weer netjes met de bolle kant naar beneden liggen als het deeg erover gaat.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Io sono l’amore

Stamppot raapsteeltjes

Eten op de Holland America Line

Vorig bericht: « Reindling (tulband met noten)
Volgend bericht: Lemon curd »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN