Een antipakjesapostel is nooit met vakantie, zelfs niet op vakantie, want ook daar gaat het veldwerk immer door. Mij doe je geen groter plezier dan met een bezoekje aan een Franse hypermarché, dus dat komt goed uit. Ook deze zomer heb ik me weer verlustigd aan de vele buitenlandse mogelijkheden, die gans anders zijn dan bij ons. Babymaaltijden met sint-jacobsschelpen, diepvriesbloemkoolsouffleetjes, gepaneerde, kaasgevulde reuzenolijven; da’s toch andere koek dan onze nasi-zakjes, mix voor gehakt-ovenschotel en pannenkoek-shake.
Een jaar houdbaar
Ooit gehoord van Alsa? Dat is, zeg maar, de Dr. Oetker van Frankrijk, met een duizelingwekkend assortiment aan bak- en toetjesmixen voor Franse evergreens als macarons, financiers en crème brûlée. Ze hebben ook geheel prepareerde cakemixen in een stazak, die je alleen nog even moet leegknijpen boven een taartvorm. Moelleux au citron, dat leek me wel wat. Moelleux (spreek uit: ‘mwah-leuh’) is normaalgesproken cake die nog zacht is van binnen, zo lekker zompig nattig. Hij is vooral bekend van de chocola, maar het kan kennelijk ook met citroen. De stazak is een jaar (!) houdbaar in de keukenkast – een knap staaltje wetenschap.
Uit een stazak: Alsa Moelleux au citron
Inhoud: Plantaardig vet, suiker, tarwezetmeel, hele eieren bloem, stabilisatoren: glycerol en xanthaangom, natuurlijke citroenaroma, rijsmiddel: E450 en natriumbicarbonaat, zout, conserveermiddel: E202, aroma, kleurstof: riboflavine.
Chemisch
Volgens de nogal vage omschrijving moet hij ’20 à 35 minuten’ in de oven, maar bij mij was de cake ook na 50 minuten nog volstrekt ongaar van binnen. Nu moet ik erbij zeggen dat ik er voor de gezelligheid ook nog stukjes perzik aan had toegevoegd, maar eigen creativiteit is bij kant-en-klaarproducten nooit zo’n goed idee, dat wordt onmiddellijk afgestraft. Veel erger was dat de citroensmaak nogal chemisch bleek. Toch maar weer gewoon zelf aan de bak dus.
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online. Maar er staan genoeg andere recepten op deze site, en anders zijn er altijd nog mijn kookboeken.