• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

19 november 2008

Hangop met granaatappel

U dacht dat hangop een oudhollandsch toetje was? Nee hoor. ‘Dit is een typisch gerecht uit het Midden-oosten en India. Yoghurt wordt in kaasdoek opgehangen en mag 6-36 uur uitlekken. Een kortere uitlektijd levert een zeer zachte, milde hangop en een langere een dikkere met een meer uitgesproken smaak, ‘ zo lees ik in het gisteren besproken neverending boek Tools for cooks (of Uit eigen keuken of Mixen, mengen, malen).
Mijn oog viel op dit recept van Hangop met granaatappelen en pistache vanwege de beeldschone foto. Het benodigd gereedschap valt reuze mee: een vergiet, een grote kom en een stuk kaasdoek. Maar met een theedoek lukt het ook, en die hoeft niet eens in een bol gedraaid en opgehangente worden, gewoon de hele boel in de vergiet laten liggen. Bij kleine porties kun je trouwens ook gewoon een koffiefilter boven een zeef nemen. Dat staat allebei niet in het boek, die tips krijgt u gratis en voor niks van mij erbij.

Nodig voor 4 personen:
1 liter yoghurt
pitjes van 1 grote granaatappel
6 el pistachenootjes
½ tl rozenwater
3 el gekruide suiker (zie hieronder)

Hang 3 natte stukken kaasdoek  in een zeef (of dus een theedoek – KL). Doe de yoghurt erin, draai het doek vast tot een bal, bind dicht met keukentouw en knoop dit aan een pollepel. Hang dit boven een ondiepe schaal om uit te lekken, zonder dat de bal de bodem raakt. Doe dat voor dit recept 12 uur.
Verwijder de velletjes van de pistachenootjes door ze even te begieten met kokend water. Hak ze grof.
Klop de hangop op met rozenwater en gekruide suiker (zie hieronder). Verdeel het mengsel over vier kommetjes. Verdeel de granaatappelpitjes en de pistachenootjes erover.

Gekruide suiker:
Maal met een stamper en vijzel 6 kruidnagels, ½ tl peperkorrels, de zaadjes van 15 groene kardemompeulen en ½ tl venkelzaadjes tot poeder. Meng dit met ½ tl kaneel en vermeng dit alles met 350 g suiker. Bewaar het geheel in een pot met schroefdeksel en gebruik wanneer nodig.

Dit recept komt onder meer en onder andere uit Tools for cooks (uitgeverij Spectrum) van Christine McFadden

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Recensie A table

Nieuw boek Sam Stern

ff koken

Vorig bericht: « Tools for cooks
Volgend bericht: Kookboek Onvergetelijke Groenten »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN