• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

8 december 2014

Charlotte royale

We gaan het langzaam maar zeker wat moeilijker maken in deze kerstfeestdessertserie. Maar kom op, u houdt wel van een uitdaging, toch? Een klassieke charlotte is een Frans dessert in – excusez le mot – bloempotvorm bestaande uit een romige bavarois omhuld door lange vingers en traditioneel voorzien van een grote feeststrik. Maar wie eens echt uit wil pakken, maakt een charlotte royale. Daarin geen lange vingers maar een omhulsel van plakjes oprolcake met een zwierig laagje jam ertussen. In een bolvorm ziet hij er het mooiste uit.charlotte royale

Al was het maar omdat rood zo kerstig is, heb ik gekozen voor eentje met aardbeien, maar dan wel exemplaren die in het volle seizoen in de vriezer gekieperd zijn, die hebben nu meer smaak dan die vers ingevlogen witte bonken. (Tip: diepvriesaardbeien van de natuurwinkel zijn beduidend geuriger dan die van de grootgrutter.)

Om het extra bijzonder te maken gaat er verveine in, alias ijzerkruid of verbena, te vinden in de theewinkel. Maar u kunt ook kiezen voor een vanillestokje (klassiek!) of jasmijnthee. Of voeg samen met de aardbeien een scheut oranjebloesemwater, rozenwater, vlierbloesemsiroop, cointreau/grand marnier toe aan de bavarois. Fijngehakte munt of basilicum is ook een idee.charlotte royale
En nu aan de slag. De oprolcake kan alvast de dag tevoren, de charlotte zelf maakt u het beste op de ochtend van het (kerst-)diner. charlotte royale

Zelf maken?
Tant pis! (Da’s Frans voor ‘helaas pindakaas’). Dit recept staat niet meer online omdat het intussen namelijk is opgenomen in mijn Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.

Kijk, zo ziet ‘ie eruit in het boek (foto Harold Pereira):

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Maismuffins met tomaat

IJsthee met munt

Oranje raketjes

Vorig bericht: « Sinterklaasrecept: couscous met chorizo #nopakjes
Volgend bericht: Florida grapefruit »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN