• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

18 juli 2016

Tour de France 1 : Sardientjespuree

Nederland, Amsterdam, juni 2013 Karin Luijten Foto: Maartje GeelsDeze zomer combineer ik het nuttige met het aangename en u, waarde lezer, heeft er ook nog wat aan: ik toer door la douce France en u krijgt per etappe een lekker recept. Iedereen blij. En we noemen het de Ronde van Frankrijk. Nee niet per fiets, hou op, schei uit zeg, liever in mijn Kever cabrio, uiteraard met het dak open. Waarom Frankrijk? Omdat, zo bewijzen de statistieken jaar in jaar uit, dat nu eenmaal ons favoriete vakantieland is. Mijn liefde voor het Franse land, de Franse taal en de Fransen begon puur toevallig, toen ik als au-pair in Franstalig Zwitserland terechtkwam, wat me trouwens een – voor Fransen – hilarisch accent opleverde. Later koos ik voor een studie Frans en was het hek van de dam. Franse boeken, Franse films en Franse bijbaantjes op Franse kasteelcampings, you name it. Geen groter Frankrijkfan dan ik.

Weet u waar u mij mee in de gordijnen krijgt? Met dat ‘Frankrijk is een leuk land, alleen jammer dat er Fransen wonen’. Nee zeg, alsof wij Nederlanders zo’n fijn volk zijn. Lomp, luidruchtig en gehuld in onflatteuze makkelijke kleding. En maar klagen dat Fransen alleen Frans spreken, zelf niet verder komend dan ‘croissant’.

Mais enfin. Genoeg gezeurd. We beginnen in de Vendée, net onder Bretagne, waar ik naartoe was gereisd vanwege de fabuleuze sardientjes van Saint-Gilles in het gelijknamige kustplaatsje. Alleen mocht ik toch ineens niet mee op een vissersboot, bleek de sardinefabriek dicht op zaterdag en werd ik samen met vier busladingen bejaarden gedropt in een zaaltje waar een promotiefilm vertoond werd over het glorieuze sardineverleden en het niet minder ravissante heden, want ach, wat gaan de visjes tegenwoordig in mooie blikjes. Bij de aansluitende proeverij was alles al op. Wel kon je er blikjes kopen. Zoals gezegd heel fraaie blikjes. En het moet gezegd: zelden eet een mens ze lekkerder. De sardine-in-blik als haute cuisine, laat dat maar aan de Fransen over.
sardientjespuree-B
Recept:
Wat doet een mens met bliksardientjes van onberispelijke komaf? Zo weinig mogelijk. Opeten met geroosterd brood en een glaasje koele witte wijn. Of u hakselt de boel brutaal tot puree, voor een ongemeen lekker lunchbroodje of borrelhapje.

Zelf maken?
Nodig voor 4 personen:
1 blik sardientjes in olijfolie
2 volle eetl roomboter
1 eetl tomatenpuree
1 eetl kappertjes
wat verse peterselie en/of dille
kneep vers citroensap
snufje cayennepeper
peper uit de molen

Doen:
Giet de sardientjes af en doe in een keukenmachine – ja, met vel en graten en al – samen met alle overige ingrediënten en pureer tot puree. Proef en breng op smaak. Zout zal niet nodig zijn.
Kek idee: serveer in het blikje. Heel lekker op een – uiteraard Frans – stokbroodje, maar doet het ook goed op Hollandse toastjes of een geroosterde boterham.

Culisouvenirtip:
U kunt ze in Frankrijk niet missen, de mooie visblikjes van La perle des dieux, La Quiberonnaise en La belle Iloise. Kijk hier voor nog meer
culisouvenirtips.

De overige tot nu toe online verschenen afleveringen van mijn Ronde van Frankrijk:
Paris-Brest (soezenring met hazelnootroom)
Poulet aux pruneaux d’Agen (kip met pruimedanten)
Tian provençal (Provençaalse groenteschotel)
Quenelles de poisson (visrolletjes in tomatensaus)
Tartiflette (aardappelovenschotel met Reblochon)

P.S. Mijn antipakjesrecepten in Trouw zijn deze hele zomer opgeschort want ik toer door Frankrijk. Geen nood, in de tussentijd kun je natuurlijk altijd terecht bij mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .zonderpakjesenzakjes

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Thaise mosselen

Chateautje

Sperziebonensoep

Vorig bericht: « 13 culisouvenirs uit Frankrijk
Volgend bericht: Gezonde suiker bestaat niet »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN