• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

16 februari 2017

Lekker koken met restjes

Kliekjeskoningin Daisy Scholte kwam met een leuk nieuw boek, dat geen kliekjesboek heet, maar Lekker koken met restjes. Even bellen met deze door voedselverspilling gefascineerde schrijfster, die eigenlijk reisjournaliste is.

Waarom heb je het over restjes in plaats van kliekjes?
‘Die naam ‘kliekjeskoningin’ kwam ooit van een journalist en bekt natuurlijk lekker. Maar ik heb de kwestie aan heel veel mensen voorgelegd, en wat blijkt, vooral 40-50plussers hebben bij kliekjes een heel vervelend gevoel. Dat is vies eten dat je aan het eind van de week door de strot krijgt geduwd van je ouders. Kliekjes is oud eten, maar restjes is iets wat je overhebt. Dus ik gebruik toch liever de term restjes.’

Wat is het verschil met je vorige restjesboek?
‘Mijn eerste boek Koken met restjes is leuk (uitverkocht, alleen nog incidenteel en tweedehands verkrijgbaar – KmK) ging meer over bewaren en invriezen, en was ingedeeld naar ingrediënt, van aardappel tot zuurkool. Het bevatte vooral heel veel tips, met alleen een paar recepten. Dit boek focust juist meer op recepten, en dan in de vorm van eetmomenten door het hele jaar heen.’

Hoe creëer je kliekjesrecepten? Niemand heeft toch immers dezelfde restjes over?
‘Da’s inderdaad lastig. Zelf ben ik in de keuken altijd aan het experimenteren, gewoon wat meer zus of zo, maar in een kookboek moet je natuurlijk richtlijnen geven. Aan de andere kant, bij taarten luistert het heel precies, maar bij koken maakt tien gram meer of minder niet zoveel uit. Ik heb het opgelost door veel ‘±’ en ‘ongeveer’ te gebruiken. En ik geef extra tips zoals dat je wat meer paneermeel moet gebruiken als het risottoburgermengsel te nat blijkt.’

Je schrijft in het voorwoord dat je ‘missie tegen verspilling’ begon tijdens je studententijd in Londen. Gooien Engelsen zoveel meer eten weg dan Nederlanders?
‘Welnee, maar in Nederland had ik altijd mijn eigen keuken gehad, terwijl ik in Londen voor het eerst een keuken moest delen, en toen zag ik pas van dichtbij hoe anderen omgingen met eten. Mijn huisgenote deed elke zaterdag boodschappen voor de hele week, en dat gooide ze de zaterdag erop dan allemaal weg, omdat ze de hele week buiten de deur had gegeten. Waanzin!’

Je zegt ook ergens dat je nooit meer in de horeca kunt werken omdat er zoveel eten in de prullenbak verdwijnt.
‘Ik heb 12 jaar lang bijbaantjes gehad in de horeca, en overal werd veel weggegooid, ook als ze het niet wilden, maar ja, als je met buffetten werkt, mag het er niet karig uit zien. Daar kan ik echt niet meer tegen. En officieel mag je als personeel niks mee naar huis nemen, al mocht het van mijn laatste baas gelukkig wel. Hele bakken saté probeerde ik dan elders onder te brengen.’

Hoe doe je dat nu?
‘Nog steeds geef ik overtollig eten weg. Je hebt er zelfs speciale facebookgroepen voor, want na bijvoorbeeld de fotosessies voor mijn boek, viel het zelfs door mijn eigen vrienden die ik had uitgenodigd niet allemaal weg te werken. Ik kan je verzekeren: voor dit boek is geen eten verspild, haha.’

Morgen een restjesrecept uit het boek: aardappelschillenchips.

Daisy Scholte, Lekker koken met restjes, uitgeverij Nieuw Amsterdam, ISBN 9789046822074, € 14,99

En de grappige boektrailer wil ik je ook niet onthouden.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Het fishes kookboek

Kookboek Boekoe Kita

Kliekjespasta doperwten

Vorig bericht: « Knabbelwortels uit de oven
Volgend bericht: Chips van aardappelschillen »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN