Vijf jaar geleden promoveerde ik van een strook onderaan Trouw naar een heuse eigen pagina in het gloednieuwe zaterdagmagazine ‘Tijd’. En dat is niet onopgemerkt gebleven. Vooral bij ouderwetse gerechten klimt u massaal in de pen. Van hachee tot puree, van bouillon tot pudding, iedereen maakt dat van huis uit op geheel eigen wijze, zoals u mij voorzien van mooie herinneringen laat weten. Soms nog handgeschreven ook. Ik doe mijn best om iedereen te antwoorden, ook de kniesoren (“Waarom nou toch een recept met suiker/vlees/diepvriesdoperwten/de magnetron?”) en de enkele betweter (“Echter, een echt belangrijke misser in uw recept is het ontbreken van salie”). Of wat dacht u van de lezeres die zich beklaagde over mijn vorige foto bij deze rubriek “want knieën zijn immers niet het meest bevallige deel van de vrouw”? Die zal blij zijn dat ik inmiddels alleen nog met mijn hoofd in beeld ben.
Veruit de meeste reacties zijn positief: Trouwlezers zijn bij uitstek aardige mensen, zo blijkt. Met als voorlopig hoogtepunt natuurlijk alle loftuitingen ter gelegenheid van mijn 250e antipakjesaflevering, vorige zomer. Maar wees gerust, intussen loop ik weer gewoon in mijn schoenen hoor, in plaats van ernaast.
Om wat terug te doen trakteer ik vandaag op taart. Al was het maar omdat ze in het bakmixenschap elke keer weer wat nieuws verzinnen om mij op de kast te krijgen. Zoals nu weer ‘Cake & Taart Vulling’ van Dr. Oetker. In twee smaken: choco en salted caramel.
Uit een flacon: Dr. Oetker Cake & Taart Vulling Choco
Glucosestroop, water, suiker, maltodextrine, weipoeder, plantaardige vetten (palmpit, palm), 3,8% magere cacaopoeder, emulgator (E472a), natuurlijke cacaoaroma, conserveermiddel (E202), kleurstof (E171), zuurteregelaar (citroenzuur). 
Zelf toevoegen: een taart.
Dat kunnen u en ik samen beter, met de oersimpele doch magische ingrediënten bloem, boter, eieren en suiker. En chocola natuurlijk, hét fuifelement bij uitstek. Ter verhoging van de feestvreugde gooi ik ook een snuf ouderwets-ordinaire (maar o zo lekkere) mokka in de strijd.
En weet u waar ik nou gelukkig van word? Van mensen die meteen op zaterdag mijn recept gaan maken en dan een foto sturen. Dan zit ik te glimmen van trots. Dus ik zeg: aan de bak!
Zelf choco-feesttaart maken?
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online omdat het intussen is opgenomen in mijn bakboek De zoete oven. Verkrijgbaar in elke boekhandel of gesigneerd en wel te bestellen via deze website.



