• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

26 januari 2010

Laurierblaadje

Het staat zo vaak in een recept, zeker in deze sudderdagen, ‘voeg een laurierblaadje toe’. Dat komt goed uit, vriendin H. heeft een struik laurier die meters per jaar groeit, en die wil alsmaar van haar takken af. Laatst kreeg ik weer een ferme stronk cadeau. Eigenlijk is een laurier geen struik, maar een boom, de Laurus nobilis. Vandaar die groeidrang waarschijnlijk. Gek genoeg familie van de kaneel, de avocado en zelfs de sassafras. Geen idee hoe die laatste eruitziet danwel smaakt, maar ah, hij klinkt altijd zo sprookjesachtig!
laurier
Dobberen
Wat doe je met een laurierblaadje? Hij gaat vaak in het ‘bouquet garni’, een gebonden bundeltje kruiden. Maar ook los dobbert hij graag rond in soepen, bouillons en stoofpotjes. Lekker in marinades en bij vis. Ik heb er afgelopen kerst zelfs mijn kalkoen mee gepekeld. En er schijnen mensen te zijn die aardappels koken met laurier erin, hmm, toch eens proberen. De blaadjes altijd in z’n geheel gebruiken, dan zijn ze er weer makkelijk uit te vissen, want opeten doen we voor zover ik weet nooit.

Gedroogd of vers
De meeste recepten gaan uit van gedroogde laurierblaadjes, maar die worden snel nogal muffig. Liever niet jaren en jaren bewaren in de keukenla dus. Verse laurier is veel krachtiger, maar ja, niet iedereen heeft een laurierstruik in de tuin. Hoewel ze het trouwens ook reuze decoratief doen in een pot. Of doe zoals ik: neem een vriendin met een laurierstruik en bewaar de blaadjes los in een bakje in de koelkast, dan blijven ze verrassend lang vers. En niet te vergeten: eet meer gerechten met laurier!

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Culinaire wereldreis (7): Australië

Nigella’s nieuwe kookboek Keuken

Noedelsalade met pinda’s

Vorig bericht: « Borrelhapje met biet
Volgend bericht: Jamie Oliver’s American Roadtrip »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN