Gisteren schreef ik al over de borrelhapjeswedstrijd met bijbehorend kookboek Het borrelt hier! uit het dorpje Ellecom. Het lekkerste hapje was van Peter Verhoeff en heet voluit ‘Minitaartje met bieslookroomkaas en rode biet’. Een onalledaags hapje dat makkelijk vooraf is klaar te maken. Pieter: “Rode bietjes bij de borrel? Je zult er niet snel aan denken en daarom is dit frisse hapje zeer verrassend voor je gasten.
Nodig voor 12 hapjes:
2 middelgrote ongekookte bietjes
12 tartelettevormpjes van zandtaartdeeg (kant en klaar)
125 g verse roomkaas
1 eetl olijfolie
1 theel balsamico-azijn
2 eetl ahornsiroop (maple syrup)
2 eetl geknipte bieslook
Peper & zout
P.S. Geen tartelettevormpjes gevonden? Op een toastje werkt het volgens mij ook.
Gaar de bietjes 1 uur in aluminiumfolie in de oven via deze methode. Na het afkoelen kun je ze gemakkelijk schillen. Snij de bietjes vervolgens in kleine vierkante blokjes. (Tip van mij: snij de bieten eerst in plakjes, die in dunne reepjes en de reepjes vervolgens in blokjes. Dat snijdt niet alleen makkelijker, maar zorgt ook voor even kleine blokjes en het oog wil ook wat). Doe de blokjes in een pannetje met de balsamico-azijn en de maple syrup en laat het mengsel in circa 5 minuten op laag vuur een beetje inkoken. Doe de bietenblokjes in een kommetje en laat afkoelen. Klaar voor gebruik.
Roer de roomkaas glad en meng met de geknipte bieslook, breng op smaak met peper en zout. Zet tot gebruik in de koelkast.
Vlak voor het serveren: schep in de taartvormpjes een lepel van het roomkaasmengsel. Daar bovenop een schep bietenblokjes. Garneer met wat geknipte bieslook.
Trek in nog meer borrelhapjes? Hier vind je de bestelinformatie van het boek Het borrelt hier!