• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

14 september 2018

Hollandse garnalen

Of het nu zonnig en strakblauw is of echt grijs herfstweer met een zweem van gemiezer, uitwaaien op een Waddeneiland is altijd een goed idee. Texel leek mij altijd de minst leuke van het rijtje, want groot en met auto’s, maar die mening heb ik drastisch herzien toen ik de voordelen inzag van het grotere formaat: volop producenten van lekkernijen. Kaas, zilte groenten, zelfplukfruit, kakelverse shii-takes, lamsvlees, hoogsteigen bier, plus niet te vergeten oesters, kokkels en Hollandse garnalen. Dat komt goed uit, dit weekend is het weer Texel Culinair op het eiland en bovendien is september zojuist uitgeroepen tot maand van de Hollandse garnaal. Erop af!

In de haven van Oudeschild ligt de indrukwekkende garnalenkotter de TX10 Emmie. Twee maal daags kunnen bezoekers mee garnalen vangen en zeehonden kijken met schipper Frido Boom en zijn onverstoorbare matroos Roland met eeuwig sjekkie in de mondhoek. Ruige zeebonken met humor. Al snel buiten de haven gaan de grote netten uit die met behulp van kunststof wieltjes over de zeebodem rollen. Terwijl Roland alvast de ketel met zeewater opstookt, komt de eerste hongerige meeuw langszij gevlogen. Na een kwartier worden de netten weer opgetakeld en geleegd in een grote metalen bak. Duizenden krioelende garnalen, maar ook kleine kwalletjes, dartele krabben, een enkele zeester of brokstuk zwart veen. En niet te vergeten kleine spartelende visjes: scholletje, tongetje, scharretje, wijting, spiering en een enkele zeedonderpad, Roland noemt ze allemaal bij naam. De garnalen worden via een grote centrifuge uitgespuugd in plastic manden, om vervolgens door Roland in de dampende waterketel gekieperd te worden.Even later vist hij de zojuist nog grijs-doorzichtige garnalen er roze en gaar weer uit. Kapitein Frido heeft intussen de automatische piloot aangezet en doet voor hoe je een garnaal pelt: “Drukken, draaien, trekken”. Eerst de achterkant eraf, dan de kop. “Met gevoel!” voegt hij eraan toe. Wat een onbeschrijflijk smaakverschil met garnalen die in twee weken tijd heen en weer zijn geweest naar Marokko om daar gepeld te worden. Maar zelfs het verschil met de ongepelde garnalen van de visboer is groot, ook in kleur: niet grijsachtig biggenroze maar zalm-oranje. Wat blijkt? Zelfs ongepelde garnalen moeten verplicht behandeld worden met conserveermiddel voordat ze verkocht mogen worden. “Zó hoort een garnaal te smaken, en niet anders,” bromt Frido tevreden terwijl hij gestaag door pelt. Nee hoor, van garnalen krijgt hij nooit genoeg, veel te lekker. Gek genoeg willen lang niet alle passagiers een zak mee naar huis, dus ik krijg er wel vier. Wat een weelde!
Trouwens, geen zeehond gezien, realiseer ik me pas als ik van de boot afstap.

En wat doet een mens met vier zakken Hollandse garnalen? Pellen en garnalenkroketten mee maken natuurlijk!

INFO
Verschillende schepen in Oudeschild bieden garnalentochten aan, waaronder de TX10 Emmie, een echte garnalenkotter die alleen iets is omgebouwd om publiek te kunnen ontvangen. Er zijn twee afvaarten per dag, behalve zondag, à € 12,50 per persoon (kinderen € 10), inclusief semi-onbeperkt verse garnalen mee naar huis. Zie: www.garnalenvissen.nl

 

Dit artikel verscheen in uitgebreide versie eerder in Trouw. Copyright: Koken met Karin.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Garnalenkroketten

Komkommersoep met garnalen

Spaghetti met kokkels

Vorig bericht: « Visstoofpotje uit Kroatië
Volgend bericht: Snelle bramentaart »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN