Had u het grote nieuws al meegekregen? Er was al appelcakemix, omgekeerdeappeltaartmix, appelkruimeltaartmix, extradeegappeltaartmix, kleineappeltaartjesmix en niet te vergeten enige-echteappeltaartmix, maar nu heeft Koopmans ook romigeappeltaartmix toegevoegd aan het assortiment. Inclusief ‘banketbakkersroom’. Althans, een poeder van suiker, gedroogde glucosestroop, dextrose, zetmeel, geleermiddel, vanille-aroma en gele kleurstof, aan te lengen met water. 
Terwijl elke banketbakker weet dat je alleen maar eidooiers, melk, vanille en maizena nodig hebt. Alhoewel. Zelfs op de banketbakkersopleiding leren ze tegenwoordig alleen nog maar hoe je een plens water door wat poeder mixt en klaar is Kees. Nee, dan liever Cees-met-een-C. Zowel de beste als aardigste banketbakker van ons land, Cees Holtkamp. Al een tijd met pensioen, maar hij zet zijn vakmanschap blijmoedig voort via geweldige bakvideo’s voor de thuiskok, samen met zijn kleindochter Stella. Die in de loop der jaren intussen is uitgegroeid van verlegen onderdeurtje tot volwassen vrouw. 
Dom, zegt Cees, dat banketbakkers zich niet willen onderscheiden maar hetzelfde proberen te doen als de supermarkt met z’n goedkope broodjes gele room en pakjes poedermix. Slechts een klein clubje échte patissiers houdt het ambacht nog in ere, gelukkig. Maar ja, wie weet kwaliteit nog te waarderen in dit land? In een tv-uitzending van De Keuringsdienst van Waarde bestempelde een smaakpanel van consumenten knalgele room uit een fabriekspakje als favoriet. De versgemaakte échte banketbakkersroom eindigde roemloos op de laagste plek. 
Je zou er moedeloos of chagrijnig van kunnen worden, maar laten we vooral niet gaan zitten sippen. Van bakken klaart een mens vanzelf weer op. Romige appeltaart dus, uiteraard met zelfgemaakte crème pâtissière, volgens de klassieke methode van Cees Holtkamp. Vanillestokjes zijn tegenwoordig helaas nogal prijzig. Als u slim was geweest, had u de afgelopen jaren net als ik alle gebruikte stokjes in een flesje wodka of pot suiker geparkeerd, dan had u nu ook een scheutje of schep daarvan kunnen gebruiken. En desnoods neemt u een zakje vanillesuiker. Het resultaat is dan nog altijd lekkerder dan met neppoederroom uit een pakje.
Zelf maken?
Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online omdat het intussen is opgenomen in mijn bakboek De zoete oven. Verkrijgbaar in elke boekhandel of gesigneerd en wel te bestellen via deze website.



