Wanneer je al jaren en jaren een kookrubriek schrijft voor de krant, val je wel eens in herhaling. Maar dit heerlijke pannetje met mosselen had ik toch echt nog niet eerder gepubliceerd. Dus bij deze. Al blijkt dat ik beter kan koken dan kan rekenen…
Time flies when you’re having fun is een gevleugeld gezegde waar ik zo snel even geen Nederlands equivalent voor weet*. Al sinds 2010 schrijf ik wekelijks voor dagblad Trouw, en nu blijken er dus zomaar ineens al veertien jaren verstreken sinds mijn allereerste aflevering. Ook bij vakantie of verkoudheid ben ik elke zaterdag present. Al begon ik dat eerste jaar trouwens pas eind augustus, dus dat waren geen 52 maar 19 afleveringen.
Nu ben ik natuurlijk geen Ionica Smeets**, maar als ik het allemaal bij elkaar optel, is dit als het goed is mijn zeshonderdnegenentachtigste aflevering. 689!*** Toegegeven, niet speciaal een memorabel aantal, maar ik vertel het omdat je in een kookrubriek-in-de-krant nu eenmaal onherroepelijk tegen herhalingen aanloopt. In de herfst regent het appels, in het voorjaar ‘moet’ er iets met asperges en het onvermijdelijke kerstmenu komt ook alweer in zicht. Bloemkool, tomaten en bramen: ze passeren elk jaar weer de revue. Net als pizza, pasta en risotto. Of taart, jam en stoofpotjes. Want over lekkere dingen raak ik nu eenmaal nooit uitgeschreven.
Soms moet ik echt even nakijken of ik een bepaald recept niet al lang eens gedaan heb. Neem nou mosselen. Die heeft u hier vaker voorbij zien komen. Op z’n Spaans, op z’n Thais, op z’n Indonesisch, met prei, met tuinkruiden, met cocktailsaus, en dan vergeet ik er vast nog een paar. Want ik hou erg van mosselen, al was het maar omdat ze zo snel klaar zijn. Bovendien ga ik ze tegenwoordig zelf rapen in Normandië, als het eb is. Wat een feest! Banjerend met kaplaarzen aan en met een emmertje in de hand dat zich razendsnel vult. Wel even wat meer schoonmaakwerk dan bij gekochte exemplaren, maar zelfs het verwijderen van al die baarden en zeepokken doe ik fluitend.
Mijn laatste zelfgeraapte maaltje mosselen kookte ik met bleekselderij en laurier, een van mijn favoriete combi’s. En zowaar, dat recept heeft nog nooit in de krant gestaan. Nou ja zeg! Daar ga ik hoogstpersoonlijk nu verandering in brengen. En dan mag ‘ie bij deze ook eindelijk op mijn blog.
RECEPT
Mosselen met bleekselderij
Nodig voor 2 personen:
1 à 2 kilo (naar eigen voorkeur) mosselen in de schelp
5 stengels bleekselderij
1 grote ui
1 glas witte wijn
3 (verse/diepvries) laurierblaadjes
½ citroen
wat boter
Erbij: stokbrood of frieten
Hoeveel mosselen pp? Dat hangt af van persoonlijke voorkeur, eetlust en of er nog voorgerechten of toetjes bij komen. Mosselen die u koopt in de winkel zijn doorgaans al schoongemaakt en panklaar. Bij zelfgeraapte dient u baarden (die harige slierten) en pokken (kleine witte schelpjes) te verwijderen. En check altijd op kapotte exemplaren, die mogen weg.
Snipper de ui. Verhit wat boter in een grote (mossel)pan. Geef de ui alvast een voorsprong. Hak de bleekselderij in kleine stukjes, hou het loof apart voor de garnering. Doe de stukjes bij de ui, samen met de laurier, en stoof zachtjes 10 minuten. Voeg een glas witte wijn toe en de rasp van een ½ citroen. Voeg de mosselen toe en laat onder een deksel op hoog vuur een minuut of 6-8 pruttelen tot ze allemaal open staan. Zoniet: even goed omscheppen. Bestrooi met gehakte bladselderij.
Lekker met stokbrood. Of frieten.
P.S. Mosselvocht uit de pan nooit weggooien! Zeven en met een scheutje room en wat overgebleven mosselen morgen serveren als soepje.
Nagekomen berichten:
*) Menig lezer mailde intussen dat we natuurlijk onze eigen Nederlandse uitdrukking hebben, ‘Gezelligheid kent geen tijd’. Helemaal waar! Al vind ik wel dat die meer gaat over een lekkere avond hebben, terwijl er in de Engelse versie volgens mij iets meer nadruk ligt op het vlieden der tijd an sich. Nou ja, nuanceverschillen.
**) Opmerking van Ionica: “Heel leuk getal trouwens, 689. Het kleinste getal dat je op 9 manieren als de som van 3 verschillende kwadraten kunt schrijven.” Ach ja, natuurlijk 😉
***) Chips! Ik vergeet helemaal dat ik sinds 2008 ook nog 99 afleveringen van ‘De Heimweekeuken’ gemaakt heb voor Trouw! Dus dit was helemaal niet mijn 689e aflevering in de krant, maar al mijn 788e. Waarbij ik dus de feestelijke 750e rubriek finaal gemist heb. Ik geloof dat ik het toch beter bij koken kan houden in plaats van rekenen…
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
KOOKBOEK ONDER DE KERSTBOOM?
Wie een origineel en toch nuttig kerstcadeautje zoekt, wat dacht je van een persoonlijk gesigneerd kookboek? Bijvoorbeeld mijn nieuwste, Wereldgerechten zónder pakjes & zakjes, of een van mijn andere kookboeken natuurlijk. Overigens ook allemaal te koop bij Libris, Bruna of bol.com. Maar voor een persoonlijk gesigneerd exemplaar, al dan niet met extra illustratie en kerstwens naar eigen inbreng, moet je toch echt hier wezen. AL MOET JE DAN WEL HEEL ERG OPSCHIETEN NATUURLIJK.