• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

3 september 2010

Knoflooktaart

Ter ere van het Roze Knoflookfestival dat vandaag in Amsterdam van start gaat, viel de keuze voor een recept uit het gisteren besproken kookboek 52 weekendmenu’s op eentje dat bol staat van de … roze knoflook. Voluit heet ‘ie Knoflooktaart met parmezaan en pijnboompitten.

Ik citeer: “Wil je knoflook? Dan krijg je knoflook. In een taart als deze is de aard van die geurbol van belang, dat begrijp je. Ik gebruikte de roze knoflook uit Lautrec, Zuid-Frankrijk. Die is aangenamer van smaak dan de witte bollekes uit China die onze supermarkten in meerderheid verkopen. Natuurlijk, deze taart, bijna een quiche, doet geurwonderen. Je kunt de tenen verminderen tot twee, of zelfs één, maar dan wordt het allemaal wat tam…”

Nee, tam, dat willen we niet natuurlijk!

Deeg:
250 g bloem
125 g boter
3 eetl water
1 ei
snufje zout

Vulling:
50 g zachte boter
4 knoflooktenen
50 g parmigiano reggiano
100 g pijnboompitten
2 dl crème fraîche
4 eieren

Voorbereiding (10 minuten + minstens 1 uur in de koelkast):
Doe de ingrediënten voor het deeg in een keukenmachine en draai kort tot het goed gemengd is en bijna een bal vormt. Haal eruit, kneed tot een bal, pak in folie en leg een uur of langer in de koelkast.

Bereiding (10 minuten + circa 30 minuten in de oven):
1. Rol het deeg uit tot een ronde plak van 32 cm doorsnee, of, makkelijker, verdeel het in stukjes en bekleed daarmee een taartvorm van 24 a 28 cm.
2. Zet de oven aan op 220°C. Prak de boter, knoflook en parmezaan door elkaar, met wat zout en peper. Schep er de pijnboompitten door en verdeel over de taartbodem. Klop de eieren met de crème fraîche glad en meng er zout en peper door. Verdeel over de bodem, het mengsel moet alles bedekken.
3. Bak circa een half uur. Als een erin gestoken mes er zonder ei uitkomt, is de taart klaar, maar het randje moet bruin zijn, anders is het deeg onderop niet gaar. Serveer warm of lauw.

Bijgerecht: sla natuurlijk. Groene sla met walnoten en gewelde rozijnen misschien, of rucola met aceto balsamico.

Dit recept komt zoals gezegd uit het boek 52 weekendmenu’s, lees hier mijn recensie.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Zomersalade met paprika

Spinaziepannenkoek

Kliekjestoetje: Appeltjes uit de oven

Vorig bericht: « Kookboek 52 weekendmenu’s
Volgend bericht: Pesto (niet uit een potje) »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN