• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

17 mei 2023

Aspergesoep met zoete aardappel

Asperges die er niet mooi genoeg uitzien voor de hoofdrol (met hollandaisesaus bijvoorbeeld) zijn perfect voor in de soep. Aspergesoep gewoontjes? Welnee, niet als je er eens zoete aardappel bij doet.Hoezee, de asperges zijn er weer. Zelf ben ik dol op dat witte goud. Zo ging ik laatst met een vriendin uit eten en nadat we de menukaart uitgebreid hadden bestudeerd, kozen we unaniem voor de dagspecialiteit: Hollandse asperges met een mootje op de huid gebakken heilbot, plus luchtige puree van knolselderij en ook nog gebakken gamba’s en een béarnaisesaus. Dat klonk veelbelovend. Als voorafje zat ik nog even te dubben over aspergesoep, maar nee, het werd toch iets anders. Simpelweg omdat me dat zo, tja, zo simpel leek. Soepjes maak ik thuis ook, buiten de deur eet ik juist graag andere dingen.Lang verhaal kort: die dagschotel was uitstekend, alleen had ik de volgende dag spijt dat ik niet ook die soep had besteld. Want hoe vaak maak ik nu helemaal zelf aspergesoep? En dat terwijl ik altijd aspergekookwater bewaar in de vriezer, dus de basis voor een puik soepje heb ik feitelijk altijd in huis. Je hebt bij aspergesoep twee basiskeuzes: of je neemt heel weinig asperges en bindt het vocht (bouillon of aspergekookwater) met bloem tot een gebonden soep, of je neemt juist een hele bos asperges en pureert die samen met vocht. Dat laatste klinkt zielig of zonde, en loopt inderdaad wat meer in de papieren, maar geeft wel een hoop smaak.Toevallig belde er prompt een andere vriendin die ik al een tijd niet had gesproken. Nadat alle gebruikelijke wederwaardigheden waren uitgewisseld, ging het onvermijdelijk over asperges. Zij bleek wat zoete aardappels door de aspergesoep te gooien. Dat bindt, maakt het mooi lichtroze en is nog lekker ook. En voor extra weelderigheid doet ze er ook nog wat lepels romige mascarpone door. Dat klonk zo schandalig lekker, dat ik onmiddellijk boodschappen ging doen. De supermarkt had zielige asperges in de aanbieding. Kwam dat even goed uit, die waren natuurlijk perfect om te verhakselen voor in de soep.
RECEPT Romige aspergesoep met zoete aardappel

Nodig voor 4 personen:
500 g witte asperges
500 g zoete aardappel
100 g mascarpone
handje platte peterselie
zout & peper uit de molen
optie: verse lavas (maggikruid) en/of 1 groentebouillonblokje

Schil de asperges, verwijder de houtige uiteindes. Doe schillen en uiteindes in een pan met 1 liter koud water (of aspergekookvocht) en zout. Breng aan de kook en laat dan met deksel erop 15 minuten zachtjes trekken. Snij intussen de geschilde asperges in stukjes, hou de kopjes apart. Schil de zoete aardappel, snij in kleine dobbelsteentjes. Vis het aspergespul uit de pan en gooi weg. Doe de aspergestukjes en aardappelblokjes in het hete vocht en laat onder een deksel helemaal gaar en zacht worden in 15-20 minuten. Vis een kopje aardappelblokjes eruit voor de garnering. Pureer alle rest samen met de mascarpone tot een zalmroze soep. Proef op zout en peper. Voeg naar wens maggikruid of een verkruimeld bouillonblokje toe. Snij de achtergehouden aspergekopjes in de lengte doormidden, grote in kwarten. Doe terug in de soep, samen met de apart gehouden oranje blokjes en laat nog even goed meewarmen en garen. Bestrooi met wat gehakte peterselie of extra maggikruid.

TIP:
• Nog geconcentreerder van smaak is om aspergekookvocht van een eerder maaltje asperges hiervoor te gebruiken.
• Hier nog veel meer aspergerecepten.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

NOG MEER TREK IN VEGA?
Intussen is de vijfde druk van mijn Vega kookboek gearriveerd, te koop bij alle boekhandels, dus ook bij die van jou, en natuurlijk eveneens bij bol.com.
 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Salade van bonen met radijs

Roodlofsalade met piccalilly

Kip Siam

Vorig bericht: « Ratatouille-shakshuka
Volgend bericht: Yoghurtcakejes »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN