• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

30 april 2020

De lekkerste aspergerecepten

Onbegrijpelijk. Het aspergeseizoen is weer in volle gang. Hoe zie je dat? Omdat de supermarkten weer vol staan met sauspakjes, je kunt de klok erop gelijk zetten.

Zelfs een aspergeteler zag ik ooit glunderend op televisie een recept geven wat neerkwam op iets met ‘kipkruiden’ en ‘een paar pakjes hollandaisesaus erdoor’. Ach en wee. Lieve landgenoten (aspergetelers én thuiskoks), we gaan de koningin der vaderlandse groente, onze rankwitte trots en glorie die vooral aan het begin van het seizoen nog een godsvermogen kost, toch niet vernaggelen met een mixje van zetmeel, palmvet, maltodextrine, aroma en gistextract? Immers, Alfred Hitchcock zei het al ‘Een moord zonder blinkende schaar is als asperges zonder hollandaisesaus. Smakeloos.’ Maar dan bedoelde hij natuurlijk niet die uit een pakje of zakje.

Daarom hierbij speciaal weer even mijn twee hollandaise-methodes, plus nu ik toch bezig ben meteen ook mijn overige favoriete aspergerecepten. Gewoon lekker zelfgemaakt. Heb je ze allemaal overzichtelijk bij elkaar. In vrij willekeurige volgorde, maar gegarandeerd alle 16 goed:

1. Klassieke asperges met echte hollandaise-saus
De klassieker: Boterzachte asperges met de saus der sauzen. Zoals het hoort, volgens de officiële au-bain-mariemethode, en dat is heus makkelijker dan je denkt.

2. Asperges met snelle huphup-hollandaise
Wie het nóg makkelijker wil, is er mijn 5-minuten-keukenmachine-hollandaise-methode (inclusief filmpje). Puristen gruwelen ervan, maar het levert een verdraaid lekkere saus op.

3. Indische asperges
Een grote verrassing, deze sambal goreng asperges in een heerlijke, lichtpittige saus. En nee, dat is geen heiligschennis. Dé grote favoriet bij ons thuis.

4. Spaanse asperges
Met jamon serrano (al kun je die eventueel ook weglaten), amandelen, witte wijn en lekker veel knoflook. Alleen niet met olijfolie, maar met boter. Om je vingers bij af te likken.

5. Asperges met blauwekaas-boter
Je hebt mensen die niks hebben met hollandaise-saus. Te veel gedoe. Liever gewoon gesmolten boter. Idee: smelt eens wat blauwe kaas mee. Verrassend anders en toch reuze simpel.

6. Asperges met daslookboter
Twee lenteklassiekers die samen gloriëren op één bord: asperges met wildgeplukte daslook. Het staat nu overal in de stadsparken, en aan een handje heb je al genoeg.

7. Basisrecept: Aspergesoep van schillenwater
Aspergeschillen nooit weggooien, daar kun je nog allerlei lekkers mee doen. Aspergesoep maken bijvoorbeeld.

8. Romige aspergesoep
Vooruit, we doen nog een aspergesoepje, weer net een tikje anders. Delicaat en zacht en uiteraard ook weer op basis van kookvocht van een eerder maaltje asperges.

9. Wortelsoep met asperges
Ze blijken goed bij elkaar te passen: wortel en asperges. Voor als je weer eens wat anders wilt en/of nog een paar losse asperges hebt rondslingeren.

10. Aspergesoep met zeekraal
Een verrassend lekkere combi, en het ziet er nog mooi uit ook, dat wit met groen.

11. Aspergerisotto met zeekraal
Nog een idee voor asperges met zeekraal: in de risotto. Dat kun je bovendien heel goed maken met aspergekookvocht bij wijze van bouillon. Zo kom je extra lekker van je kliekjes af!

12. Pasta met asperges en zalm
Een pastaatje is altijd goed. En asperges en zalm zijn een heerlijke combinatie, dus 1+1=3. Makkelijk en toch chic, en dan ook nog met een lekker romig sausje met verse dille.


13. Aspergekroketten
Ja, het is even een klusje, en je moet op tijd beginnen, maar dan héb je ook wat. Romige asperges met ham en peterselie in een knapperig jasje. Puur geluk. En gebruik vooral het aspergevocht van een eerder maaltje.

14. Salade met kip, asperge en dragon
Een onvervalst kliekjesrecept. Nee hoor, daar zijn asperges helemaal niet te chic voor.

15. Salade met asperges, pesto en oude brokkelkaas
Een Hollands-Italiaans bord waarop vaderlandse asperges, botersla en brokkelkaas gecombineerd worden met zuidelijke pesto en pijnboompitten. Lekker met een fluwelig zachtgekookte eitje erover.

16. Aspergesouffleetjes
Altijd lastig, soufflés. Maar deze zijn behalve snoezig eenpersoons ook nog eens heel erg makkelijk en kan-niet-mislukken.

Genoeg gekookt? Ik heb ook wat lekker leesvoer voor je, zie hier mijn aspergereportage uit Limburg, over hoe het precies in z’n werk gaat. Van zaadje tot het witte goud.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kliekjesrecept risotto (9): Riso al salto

Groentebijbel

Kaasfondue simpel & snel

Vorig bericht: « Asperges met daslook
Volgend bericht: Thaise wortelnasi »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN