120 eieren, 7 kilo suiker, 30 pakjes boter en 6 pakken bloem; mijn boodschappenlijst paste maar net op een tweezijdig A-4tje. Er moesten namelijk 88 baksels op de foto voor een nieuw kookboek. Of nu ja, een bakboek dus, De zoete oven geheten, zoals ik gisteren al schreef. Dat gebeurt net als bij elk boek gewoon bij mij thuis, met een fotograaf, een styliste en een hulpkok.
Vijf dagen fotograferen komt in de praktijk neer op in totaal twaalf dagen voorbereiden en bakken. Maar het begint allemaal met een boodschappenlijst. Minutieus liep ik door het manuscript en telde alle 2, 3 of 4 eieren bij elkaar op, net als alle 125 of 200 grammen bloem. Ook de totale hoeveelheid benodigde rozijnen, walnoten, chocola, kokosrasp en slagroom werd heel precies geïnventariseerd.
De grootste uitdaging bleek echter het onderdeel fruit. Appels en bananen waren geen probleem en bramen en frambozen vind je ook in de diepvries, maar hoe kom je in de vroege lente aan vers zomerfruit zoals abrikozen, pruimen en perziken? Nu heb ik gelukkig een groenteboer uit duizenden, die wist een hoop voor me te vinden, tot verse vijgen en prachtige rabarber aan toe. Maar de abrikozentaart werd noodgedwongen een kersentaart, de pruimen werden vervangen door mirabellen uit een pot en knetterharde nectarines moesten dienen als stand-in voor sappige perziken. Ach ja, met improviseren kom je een heel eind.
Het was een titanenklus, maar uiteindelijk stond alles prachtig op de foto. En bleek mijn nauwkeurige telwerk precies te kloppen, want alle boodschappen waren op. Ook die 120 eieren. Alleen trof ik bij het opruimen her en der vergeten kopjes met losse eiwitten erin of juist eidooiers. Na twee ontbijtjes met roerei waren er alles bij elkaar nog steeds 6 complete eieren over. Taart of cake was, dat zul je begrijpen, geen optie.
Omdat ik tussendoor voor de promotie van een ander boek, mijn moestuinboek, ook nog even 250 boekhandelaren moest voorzien van een hapje, had ik ook volop radijsjes, worteltjes en verse kruiden ingeslagen. Dat kwam goed uit. Het eindigde allemaal in deze fleurige frittata, een lekker hartige reuzenomelet.
RECEPT Frittata met radijs en wortel
Nodig voor 2 personen:
250 g radijs
250 g worteltjes
6 eieren
75 g pittig belegen geraspte kaas
handje bieslook en peterselie
2 eetl kappertjes
2 eetl pijnboompitten
olijfolie
zout & peper uit de molen
Snij de radijs en wortel in plakjes – de radijs in dikke, de wortel in wat dunnere, want die laatste hebben wat meer garingstijd nodig. Neem een koekenpan die ook in de oven kan. Rooster de pijnboompitten in een drupje olie lichtbruin. Haal eruit. Doe nu een flinke scheut olie in de pan en fruit de radijs en wortel op middelhoog vuur onder af en toe omscheppen in 10-15 minuten beetgaar. Verwarm intussen de ovengrill voor op 225 °C.
Klop de eieren los in een grote kom. Doe de geraspte kaas en uitgelekte kappertjes erbij. Hak de bieslook en peterselie fijn en doe erbij. Breng op smaak met zout en peper. Kieper de beetgare inhoud van de koekenpan bij de eieren en schep alles snel door elkaar. Zet de pan weer terug op het vuur, met weer wat olie. Doe het groente-eimengsel erin en laat op rustig vuur ± 10 minuten garen en stollen. Strooi tegen het eind de pijnboompitten erover. Zet nog even een paar minuten onder de grill zodat ook de bovenkant goed gaart en een mooi kleurtje krijgt. Lekker met een salade erbij.
TIP:
De timing van een frittata kan nogal variëren, je wilt hem niet kledderig of gortdroog, maar lekker smeuïg en nét aan gaar. Hou ‘m dus goed in de gaten.
Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).
Bewaar dit recept als pin op Pinterest:
NIEUW BAKBOEK
Zoals je hierboven kunt lezen is hij volop in de maak, mijn nieuwe bakboek De Zoete Oven. Pas vanaf 16 september ligt hij overal in de boekwinkel, dus nog heel even geduld. Al kun je wel alvast hier bij mij een persoonlijk gesigneerd exemplaar bestellen.