• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

2 september 2025

Aardbeienijs zonder ijsmachine

De gemiddelde supermarktbezoeker weet niet beter dan dat er twee soorten aardbeien zijn: Spaanse en Hollandse. De eerste zijn inferieure grote, wittige bonken, de tweede zijn ‘uit de volle grond’ en te prefereren. Over rassen wordt nooit gesproken. Nu ja, hooguit in het vroege voorjaar, als elke culifanaat zich verheugt op de eerste lambada’s. Maar daarna is het een raadsel. En dat terwijl in Frankrijk op de markt er juist altijd nadrukkelijk bijstaat om welke fraises het gaat. Je koopt er charlottes, gariguettes of mara des bois. Die laatste twee heb ik intussen ook in potten in de tuin. Op een verhoginkje, tegen de slakken. En in de grond heb ik van die snoeperig piepkleine bosaardbeitjes. Allemaal bomvol smaak en wat een feest dat er nu elke dag van alles te plukken valt.
Aardbeziën, heetten ze vroeger bij ons thuis. De term stamt uit een oude kinderserie op televisie over Ti-Ta tovenaar die zijn best deed om de rode vruchten te veranderen in kamelen. Waarom je dat in hemelsnaam zou willen, was mij als kind al een raadsel. Verder kan ik me van de serie eerlijk gezegd niets meer herinneren, maar toen ik ging zoeken op YouTube, bleek ik de begintune van dochter Tika nog feilloos te kunnen meezingen: “Mijn vader is een tovenaar, ’t is echt ’t is heus, ’t is raar maar waar!”. Mijn eigen vader was boekhouder, da’s toch andere koek.
Online vond ik de allereerste aflevering terug, uit 1972. Daarin tovert pa drie groene drilpuddingen tevoorschijn bij wijze van avondmaaltijd. Hè nee, zucht zijn dochter, niet wéér, heb je niet wat anders? Geen punt, pa doet even hop, en dan zijn het ineens rode drilpuddingen. Wel met slagroom, maar niet met aardbeziën. Die waren kennelijk allemaal al gebruikt voor die kamelen. Wat trouwens jammerlijk mislukt, maar goed, dat moet u zelf maar opzoeken.
Ik maakte geen pudding maar ijs met aardbeziën. Supersimpel en zonder ijsmachine, het lijkt wel toveren. Met als extra twist wat groene basilicum. Daar zouden Tika en haar vader vast gek van staan te kijken.

RECEPT Aardbeienijs met basilicum
(zonder ijsmachine!)

Nodig voor 4 personen:
250 g aardbeien + wat extra voor garnering
1 blikje zoete gecondenseerde melk (400 g)
1 citroen
1 handvol basilicum
25 g blanke amandelen
1 eetl poedersuiker
snuf zout

Doe de aardbeien met de gecondenseerde melk, rasp en sap van de citroen in de blender en pureer helemaal glad. Voeg op het eind bijna alle basilicum toe en hak heel kort, zodat het nog groene spikkels zijn. Schenk in een plastic vierkant diepvriesdoosje met deksel (12 x 12 cm) en zet minstens 4 uur in de vriezer.
Hak intussen de amandelen grof. Doe met poedersuiker en een ferme snuf zout in een droge koekenpan en bak al omscheppend in een minuut of 4-5 goudbruin. Laat afkoelen en knapperig worden op een bord.
Serveren: Schep bollen van het ijs. Garneer met extra aardbeien, wat basilicum en de knapperige nootjes.

TIP:
Hoe langer het ijs in de vriezer staat, hoe harder het wordt. Zet anders even 10 minuten op het aanrecht voor u bollen schept.

Dit recept verscheen eerder in Trouw (©: Koken met Karin).

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

NIEUW BAKBOEK
Nog heel even geduld, dan is het 16 september, en dan ligt mijn nieuwe bakboek De Zoete Oven overal in de winkel. Wil je ‘m als eerste in huis hebben? Reserveer dan hier bij mij een gesigneerd exemplaar, dan ligt het boek op 16 september bij je in de bus.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Karamelijs (gelukt!)

Fleurige bonensalade

IJs maken zonder machine

Vorig bericht: « Paprika’s met zwarte rijst

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN