• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

23 oktober 2025

Appeltaart met vijgenjam

Leuk nieuws: ik heb zojuist de derde druk besteld van mijn nieuwe bakboek De Zoete Oven . Tijd voor taart! Want alles moet je vieren. Zeker als je auteur bent (en ook nog eens je eigen uitgever). Want het valt allemaal soms niet mee hoor. Ik heb een heeeeel zwaar leven. Ja, nee, echt waar.

‘Ik ben schrijver, ik heb een winkel.’ Woorden die Gerard Reve ooit schijnt te hebben uitgesproken. Bij ons thuis al twee decennia lang een gevleugelde uitdrukking. Twintig jaar geleden zegde ik namelijk mijn vaste baan op om mijn eigen bedrijf te beginnen. In oktober 2005 droomde ik van een kookimperium, al wist ik nog niet precies hoe dat eruit zou gaan zien. Een Koken met Karin-kookschool in elke stad? Koken met Karin-cateringbusjes op evenementen door het hele land? Een keten van Koken met Karin-lunchcafeetjes?

Geen kok
Woeste dromen die ik intussen al lang weer heb laten varen, want ik ontdekte al snel dat ik geen kok ben, maar een schrijver. Ik ben beter met woorden dan met pannen. Tot mijn eigen verbazing ben ik intussen dus al twintig jaar kookboekenauteur, het allerleukste beroep van de hele wereld, als u het mij vraagt. Al moet ik toegeven dat ik vooral dol ben op het hele maakproces van het boek, van bedenken, testkoken, schrijven, schaven en corrigeren tot het boek naar de drukker gaat. Pas als het eindresultaat eindelijk in de winkel ligt, dan wordt het lastig. Want dan moet je zorgen dat de hele mensheid weet heeft van dat boek, en het liefst ook onverwijld gaat aanschaffen.

Iets lekkers mee
Een permanente zorg, zoals meneer Reve al wist. Elke schrijver is zijn eigen merk, zijn eigen uithangbord, zijn eigen PR-manager. En dan wordt van een kookboekenschrijver ook nog eens verwacht dat je altijd en overal iets lekkers meeneemt. Dat bleef de auteur van ‘De Avonden’ tenminste bespaard.

Niet piepen
Maar u hoort mij niet piepen hoor. Integendeel, ik heb juist wat te vieren. Dat twintig jaar schrijverschap dus, plus dat zojuist mijn tweeëntwintigste boek is verschenen, dat mijn eigen Uitgeverij Rood twee jaar bestaat. En dus dat ik de drukker intussen opdracht heb gegeven voor de derde druk! Allemaal redenen om te trakteren, en waar anders op dan op taart? Natuurlijk een recept uit dat nieuwe boek De Zoete Oven . Met onweerstaanbaar lekker deeg en bovendien beeldschoon. Uw voornaamste taak is om de appelpartjes zorgvuldig neer te leggen. Dat kunt u best.

RECEPT
Appeltaart met vijgenjam

Nodig voor 1 taart (8 punten):

Deeg:
175 g bloem
40 g amandelmeel
100 g koude boter in blokjes
40 g poedersuiker
1 klein ei
snufje zout
boter & bloem voor de vorm

Vulling:
4-5 kleine appeltjes (± 500 g)
100 g vijgenjam
2 el gesmolten boter
2 el poedersuiker

Oven tijdig voorverwarmen op 180 °C.
Deeg: Wrijf alles behalve het ei in een kom tot kruimels. Kneed snel het losgeklopte ei erdoor. Laat de deegbal 1 uur rusten in de koelkast. Rol uit met een deegroller. Doe in een ingevette en bebloemde ribbeltaartvorm (Ø 26-28 cm). Prik overal in met een vork.
Vulling: Smeer de jam over de bodem. Schil de appels, snij in dunne partjes, leg dicht tegen elkaar in mooie cirkels in de vorm. Kwast in met gesmolten boter en bestrooi met poedersuiker. Bak vrij onderin de oven in ± 30-35 minuten goudbruin en gaar.

TIP:
Kan ook met wat fijngeprakte verse vijgen. Of varieer met andere jam (bramen, cranberries, sinaasappel).

Dit recept verscheen eerder in Trouw en in De Zoete Oven (©: Koken met Karin).

 

SMAAKT DIT NAAR MEER?
Dat hoop ik wel natuurlijk, want dan kan ik meteen mijn nieuwe bakboek De Zoete Oven van harte aanbevelen. Met nog 98 andere foolproof zoete recepten om gelukkig van te worden. Bestel hier bij mij een gesigneerd exemplaar voor jezelf of voor iemand anders om cadeau te geven.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

appelcrumble hangop

Appel-hazelnootcrumble met honing-hangop

Pêche Melba taart

Kookboek Uit De Oven

Vorig bericht: « Bonen SPECIAL

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • De Zoete Oven De Zoete Oven € 26,99
  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN