Leuk nieuws: ik heb zojuist de derde druk besteld van mijn nieuwe bakboek De Zoete Oven . Tijd voor taart! Want alles moet je vieren. Zeker als je auteur bent (en ook nog eens je eigen uitgever). Want het valt allemaal soms niet mee hoor. Ik heb een heeeeel zwaar leven. Ja, nee, echt waar.
‘Ik ben schrijver, ik heb een winkel.’ Woorden die Gerard Reve ooit schijnt te hebben uitgesproken. Bij ons thuis al twee decennia lang een gevleugelde uitdrukking. Twintig jaar geleden zegde ik namelijk mijn vaste baan op om mijn eigen bedrijf te beginnen. In oktober 2005 droomde ik van een kookimperium, al wist ik nog niet precies hoe dat eruit zou gaan zien. Een Koken met Karin-kookschool in elke stad? Koken met Karin-cateringbusjes op evenementen door het hele land? Een keten van Koken met Karin-lunchcafeetjes?
Geen kok
Woeste dromen die ik intussen al lang weer heb laten varen, want ik ontdekte al snel dat ik geen kok ben, maar een schrijver. Ik ben beter met woorden dan met pannen. Tot mijn eigen verbazing ben ik intussen dus al twintig jaar kookboekenauteur, het allerleukste beroep van de hele wereld, als u het mij vraagt. Al moet ik toegeven dat ik vooral dol ben op het hele maakproces van het boek, van bedenken, testkoken, schrijven, schaven en corrigeren tot het boek naar de drukker gaat. Pas als het eindresultaat eindelijk in de winkel ligt, dan wordt het lastig. Want dan moet je zorgen dat de hele mensheid weet heeft van dat boek, en het liefst ook onverwijld gaat aanschaffen.
Iets lekkers mee
Een permanente zorg, zoals meneer Reve al wist. Elke schrijver is zijn eigen merk, zijn eigen uithangbord, zijn eigen PR-manager. En dan wordt van een kookboekenschrijver ook nog eens verwacht dat je altijd en overal iets lekkers meeneemt. Dat bleef de auteur van ‘De Avonden’ tenminste bespaard.
Niet piepen
Maar u hoort mij niet piepen hoor. Integendeel, ik heb juist wat te vieren. Dat twintig jaar schrijverschap dus, plus dat zojuist mijn tweeëntwintigste boek is verschenen, dat mijn eigen Uitgeverij Rood twee jaar bestaat. En dus dat ik de drukker intussen opdracht heb gegeven voor de derde druk! Allemaal redenen om te trakteren, en waar anders op dan op taart? Natuurlijk een recept uit dat nieuwe boek De Zoete Oven . Met onweerstaanbaar lekker deeg en bovendien beeldschoon. Uw voornaamste taak is om de appelpartjes zorgvuldig neer te leggen. Dat kunt u best.
RECEPT
Appeltaart met vijgenjam
Nodig voor 1 taart (8 punten):
Deeg:
175 g bloem
40 g amandelmeel
100 g koude boter in blokjes
40 g poedersuiker
1 klein ei
snufje zout
boter & bloem voor de vorm
Vulling:
4-5 kleine appeltjes (± 500 g)
100 g vijgenjam
2 el gesmolten boter
2 el poedersuiker
Oven tijdig voorverwarmen op 180 °C.
Deeg: Wrijf alles behalve het ei in een kom tot kruimels. Kneed snel het losgeklopte ei erdoor. Laat de deegbal 1 uur rusten in de koelkast. Rol uit met een deegroller. Doe in een ingevette en bebloemde ribbeltaartvorm (Ø 26-28 cm). Prik overal in met een vork.
Vulling: Smeer de jam over de bodem. Schil de appels, snij in dunne partjes, leg dicht tegen elkaar in mooie cirkels in de vorm. Kwast in met gesmolten boter en bestrooi met poedersuiker. Bak vrij onderin de oven in ± 30-35 minuten goudbruin en gaar.
TIP:
Kan ook met wat fijngeprakte verse vijgen. Of varieer met andere jam (bramen, cranberries, sinaasappel).
Dit recept verscheen eerder in Trouw en in De Zoete Oven (©: Koken met Karin).
SMAAKT DIT NAAR MEER?
Dat hoop ik wel natuurlijk, want dan kan ik meteen mijn nieuwe bakboek De Zoete Oven van harte aanbevelen. Met nog 98 andere foolproof zoete recepten om gelukkig van te worden. Bestel hier bij mij een gesigneerd exemplaar voor jezelf of voor iemand anders om cadeau te geven.