• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

13 november 2025

Pesto van Oost-Indische kers

Mijn Franse tuin zit ook nu nog vol Oost-Indische kers. Een feestelijk gezicht, die hoekige groene blaadjes met knalkleurige bloemen in oranje, geel, of zelfs dieprood. Zolang het nog niet vriest, blijft de Oost-Indische kers (alias nasturtium) de boel opfleuren. Er valt niet tegenop te eten, want dat is natuurlijk vooral de reden waarom ik hem gezaaid heb: blaadjes en bloemen zijn heerlijk in salades, en vooral die bloemen maken alles meteen een plaatje. Kijk, zoals deze uit mijn moestuinboek:
Op mijn Amsterdamse balkon daarentegen wil het maar niet lukken. Of ik nu zaadjes zaai of plantjes plant, het wordt drie keer niks. Nee, dan de groene waterval naast mijn composthoop, waar hij zelfs de boom inklimt! Al zijn dat vooral (grote) bladeren, nauwelijks bloemen. Dat schijnt dan juist weer te komen door die compost: bij al te rijke grond, krijg je vooral groen en moet je zoeken naar de blommetjes, want die houden juist veel meer van armere grond. Weet ik intussen.
Een lezeres op instagram tipte om pesto te maken van de bladeren. Wat een briljant idee, dat ik dat zelf niet al eerder had bedacht! Meteen gemaakt. Heerlijk!
Zoals altijd bij elke vorm van pesto doen de hoeveelheden er niet zo gek veel toe. Maar voor de volledigheid geef ik je hier wat ik aanhield.

Nodig voor 1 klein jampotje:
1 vergiet vol Oost-Indische kers (50 g aan bladeren en steeltjes, en bloemen mogen trouwens ook)
25 g walnoten
25 g parmezaan
1 knoflookteentje
± 50 ml olijfolie
zout & peper uit de molen

Omdat ik hele verse walnoten heb (‘natte noten’) heb ik ze eerst even geroosterd in de koekenpan, maar dat is optioneel. Gooi alles behalve de olie in de keukenmachine en haksel. Giet dan net zoveel olijfolie erbij tot het een mooie massa is van gewenste dikte/dunte. Voor op een boterham met kaas, in een tosti, door de spaghetti of bovenop een gepofte aardappel mag het wat steviger zijn, voor een lekkere sliert over geroosterde ovengroente, een gepureerde soep of een gebakken eitje mag het wat dunner.

TIPS:
* Natuurlijk kan het ook met pijnboompitten, maar ik heb toevallig een overschot aan verse walnoten, dus die moeten op. Amandelen zou ook lekker zijn.
* Net als elke pesto: bewaren in een potje in de koelkast, afgedekt met een laagje olijfolie. Blijft makkelijk 2 weken goed. Of vries in met behulp van een ijsblokjesvorm en bewaar de losse blokjes in een ziplockzak in de vriezer.
* 1 volle eetlepel per persoon plus een plens pastakookwater is al voldoende om een simpele maar lekkere spaghetti mee te maken.

(Recept ©: Koken met Karin)

Bewaar dit recept als pin op Pinterest:

 

NIEUW BOEK
Niet hartig, maar juist zoet, mijn nieuwe bakboek De Zoete Oven. Met 99 foolproof zoete recepten om gelukkig van te worden. Nu al 3e druk! Bestel hier bij mij een gesigneerd exemplaar voor jezelf of voor iemand anders om cadeau te geven.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Asperge-plaattaart mimosa

Aspergesoep met zoete aardappel

Florida Grapefruit à la Niven

Vorig bericht: « Meet & Greet Karin

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • De Zoete Oven De Zoete Oven € 26,99
  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN