• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

9 februari 2011

Truffeldiner bij De Compagnon

Truffels: is het nou much-ado-about-nothing of het neusje van de zalm op culinair gebied? Na mijn laatste thuiservaring op truffelgebied was ik er nog steeds niet helemaal uit. Voor een update toog ik gisteravond naar restaurant De Compagnon in Amsterdam, waar een speciaal truffeldiner was georganiseerd. Ter ere van iets speciaals? De Toffe Truffelweken bijvoorbeeld? Nee eigenlijk niet, kok Bert van Buschbach heeft namelijk 365 dagen per jaar truffel op de kaart staan. Sterker nog, zijn restaurant blijkt de grootste truffelafnemer van Nederland te zijn, met 100 kilo per jaar.

Gaslek
Zwarte truffel wel te verstaan, en alleen uit Italië. Meestal zwarte zomertruffel (‘anders wordt het onbetaalbaar’) die hij vervolgens in de vriezer stopt, want volgens Van Buschbach wordt de smaak daar beter van. Wintertruffel heeft hij ook, ‘maar dat is zo vervelend. Als dat in de koelkast ligt, gaan gasten lopen snuffelen of er een gaslek is’. Van de kostbare witte truffel is hij zelf geen liefhebber (‘Ik vind het naar knoflook smaken’), maar op aanvraag werkt hij er wel mee. Vorig jaar werd hem door dé Italiaanse truffelfirma Urbani zelfs de grootste witte truffel aangeboden. Een hele eer die de twee jaren daarvoor te beurt was gevallen aan de paus en George Busch. Bien étonnés de se trouver ensemble, inderdaad.

Proleet
Hoe is het allemaal zo gekomen? ‘Toen ik drie was wou ik schijnbaar al kok worden’, vertelt Van Buschbach, op twitter actief onder de naam @chefbertus. Een stevige verschijning in witte buis waar een immense Egyptische tatoeage op zijn arm onderuitpiept. Nee geen truffel, verrassend genoeg. Intussen runt hij alweer bijna 20 jaar samen met zijn vrouw, sommelier Sara, De Compagnon. Een over drie mini-etages verdeeld restaurant dat verstopt zit in een zijsteegje van de Warmoesstraat. Geen voordehandliggende plek voor een restaurant dat altijd truffels, ganzenlever en kaviaar op de kaart heeft staan. Waarom? ‘Ik vind het gewoon lekker,’ schouderophaalt Van Buschbach. ‘Ik ben een proleet en elke kok die zegt dat ‘ie dat niet is, liegt. Bovendien, het hoort bij koks, wij vinden het mooi om met hele mooie producten te koken.’

Truffelijs
En mooie producten waren het zeker, in het zesgangentruffelmenu dat op tafel kwam, met als persoonlijk hoogtepunt de gepocheerde tongfilet met ganzenlever, truffelsaus en parelgort, ruimhartig overschaafd met verse truffel. En als toetje truffelijs, nee geen chocoladetruffels maar echte truffels. Verbijsterend heerlijk en ook hier weer bedolven onder een laagje flinterdun geraspte truffel. Alleen de combinatie truffel en tomaat in een ‘salsa’ die meer oogde als tartaar vond ik weinigzeggend. Maar goed, een kniesoor et cetera.

 

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Knoflooktaart

Restaurant United tastes of 1097

Screaming Beans

Vorig bericht: « Zelfgemaakte lasagne in 7 minuten
Volgend bericht: Snelle salade »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN