• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

14 maart 2011

Beste Johannes

Zou hij nou echt álles weten, Johannes van Dam? Het lijkt er toch heus op. Dé restaurantcriticus van ons land is alom gevreesd binnen de Amsterdamse horeca. Als hij een restaurant afkraakt, kun je je tent wel sluiten, is hij daarentegen lovend, kan de keuken binnen no time de vraag niet meer aan en is het ook huilen met de pet op. Voor culinair geïnteresseerden daarentegen is hij een onmetelijke bron van wijsheden, niet voor niets is zijn Dedikkevandam intussen uitgegroeid tot culinaire bijbel.

Schapenmaag
Zojuist verscheen Beste Johannes, een bundeling van zijn vragenrubriek in Het Parool. Elke zaterdag behandelt hij daarin de meest uiteenlopende prangende kwesties. Wat doe je met ijskruid of ginkonoten, waarom serveert men gefrituurde peterselie bij een kroket, mag je in een kookboek schrijven of ‘Mijn moeder gaf mijn Soedanese vriend een schapenmaag. Wat moeten we daarmee?’. Inderdaad, een nogal bonte verzameling. Weliswaar alfabetisch gerangschikt, maar verder is er natuurlijk totaal geen logica tussen hoe maak je Olijven in, waar serveer je Oost-Indische kers bij of is er verschil tussenstenen en glazen Ovenschalen.

Veilige mayo
Veel vragen gaan over een speciaal merk kerriepoeder of blikjes sardines en waar je die in Amsterdam kunt vinden. Maar ook voor niet-Amsterdammers valt er genoeg plezier aan te beleven. Wist je dat je bospeen niet bij appels moet bewaren? Door het ethyleengas in de appels worden de wortelen namelijk bitter. En tot mijn grote vreugde lees ik hier dat zelfgemaakte mayonaise “betrekkelijk veilig” is want salmonella houdt niet van zuur. Mooi!

Christmas pudding
Ook hier af en toe de gevreesde vinger, zoals bij de meneer die vraagt hoe hij kan voorkomen dat courgettes slap en verschrompeld raken als hij ze kookt: ‘Om te beginnen is het natuurlijk de vraag of u courgettes wel moet koken’. Oeps, dat lijkt me duidelijk. Tussen de antwoorden ook regelmatig een recept, van echte chipolatapudding tot clamchowder, want ook dáár weet hij alles van. Maar zowaar, er is één ding wat Johannes niet wist: dat Christmas cake niet hetzelfde is als Christmas pudding. Waarom niet? Lees dat zelf maar op bladzijde 43.

Johannes van Dam, Beste Johannes, uitgeverij Nijgh & Van Ditmar, ISBN 9789038894126, € 12,50

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kookboek Cake pops

Kookboek 100 pastasauzen

Johannes van Dam: Dedikkevandam

Vorig bericht: « Babyhapje (ook voor volwassenen)
Volgend bericht: Fire wire »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN