• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

1 april 2005

Spicy gambasalade (Fijnproeversvariant)

Fijnproeversvariant
(4 personen)

Bereiden: 20 minuten
In de pan: 10 minuten (bouillon)

Een gerecht met verrassende contrasten, zowel in kleur (geel, rood en groen) als smaak: warme gamba’s met koude, zoete mango, pittige Spaanse pepers en frisse munt. Een feestelijk geheel, extra lekker door de zelfgetrokken bouillon van gambaschillen. Klik hier voor de eenvoudige, snellere variant.

Nodig:
750 g niet al te grote verse gamba’s (rauw, ongepeld)
2 mango’s
2 bosjes lente-ui
2 Spaanse pepers
1 citroen (alleen rasp)
handvol verse muntblaadjes
stukje verse gember (± 3 cm)
2 knoflookteentjes
1 sjalotje
1 glas witte wijn
scheutje Thaise vissaus
scheut (wok)olie
klontje boter

Bouillon:

  1. Breek de koppen van de gamba’s en pel het pantser eraf.
  2. Snij ze aan de bovenkant (‘de rug’) in met een scherp mesje en verwijder het zwarte darmkanaaltje.
  3. Smelt een klontje boter in een pan, samen met 1 fijngehakt teentje knoflook en 1 gesnipperd sjalotje.
  4. Doe alle schillen en koppen erbij en roer een paar keer goed om.
  5. Laat op middelhoog vuur circa 2 minuten even bakken. Het begint nu heerlijk te ruiken.
  6. Blus af met een glas water en een glas witte wijn.
  7. Breng aan de kook, zet iets zachter en laat 5 minuten pruttelen
  8. Giet door een zeef en laat de vloeistof op middelhoog vuur inkoken tot de helft.

Salade:

  1. Haal de gamba’s alvast uit de vriezer, zodat ze niet meer helemaal bevroren zijn.
  2. Snij de mango in blokjes en doe ze in een grote, platte schaal.
  3. Hak de gember en de knoflook fijn.
  4. Snij 1 Spaanse peper in mooie schuine ringetjes (decoratie), hak de andere fijn.
  5. Snij 1 bosje lente-ui in mooie schuine stukjes van 1 cm (decoratie), de andere in ringetjes.
  6. Rasp de citroenschil.
  7. Verhit wat (wok)olie in een wok of grote koekenpan.
  8. Doe de gember, knoflook en fijngehakte peper erin en schep even om.
  9. Voeg dan de gamba’s en de ringetjes lente-ui toe.
  10. Schep alles een paar keer om.
  11. Blus af met de bouillon en een scheutje vissaus.
  12. Nog even omscheppen en klaar (totale baktijd: niet meer dan 2-3 minuten).
  13. Doe de gamba’s inclusief saus bij de mango en schep alles goed door elkaar.
  14. Garneer met de rest van de pepertjes, bosui, muntblaadjes en citroenrasp.

Serveren: onmiddellijk.
Lekker met een glaasje prosecco of moscato d’asti (friszoete dessertwijn). Lunchgerecht: hou dan deze hoeveelheden aan voor 2 personen.

Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

IJs met Kürbiskernöl

herfstminestrone

Herfstminestrone

3x Kerstbakken

Vorig bericht: « Spicy gambasalade met mango en munt
Volgend bericht: In de schelp gegratineerde coquilles »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN