(8 punten)
Bereiden: 25 minuten
In de oven: 15 + 20 minuten
Wachttijd: 15 minuten
Druiven associeer je vaak met ziekenhuisbezoek, maar waarom niet eens een taart ermee maken? De hazelnoten en de chocola zorgen voor een verrassend accent. En de bodem is lekker knapperig omdat je hem vooraf gebakken hebt.
Nodig:
Voor het deeg:
200 g bloem
1 el witte basterdsuiker
150 g boter
1 eigeel
snufje zout
Voor de vulling:
2 eiwit
150 g blanke hazelnoten
100 g witte basterdsuiker
1 klein bekertje crème fraîche
500 g witte pitloze druiven
50 g extra pure chocola
- Oven voorverwarmen op 200°C.
- Deeg: bloem, suiker, snufje zout en stukjes boter mengen tot een korrelig deeg (in de keukenmachine of met de mixer).
- Splits de 2 eieren. Hou de eiwitten apart.
- Voeg 1 eierdooier toe aan het kruimeldeeg (andere dooier wordt niet gebruikt).
- Voeg 2 el koud water toe en kneed met je handen snel tot een soepel deeg.
- Vet een taartvorm (Ø 28 cm) dik in met boter en bepoeder met bloem.
- Druk het deeg erin uit en laat een kwartiertje opstijven in de koelkast.
- Vulling:was intussen de druiven en droog ze in een (schone) theedoek. Snij ongeveer een kwart van de druiven doormidden.
- Rasp de chocola zo grof mogelijk en meng door de druiven.
- Maal de hazelnoten fijn (in de keukenmachine).
- Bak de bodem 15 minuten blind: vul de vorm met bakpapier en een pak droge bonen.
- Meng intussen de crème fraîche met de suiker en de hazelnoten.
- Klop de eiwitten stijf met een beetje zout. Schep luchtig door het hazelnootmengsel.
- Haal de taartvorm uit de oven, verwijder bakpapier en bakvulling.
- Verdeel de druiven en chocola over de bodem.
- Schep de hazelnootroom eroverheen.
- Bak in ongeveer 20 minuten tot de bovenkant goudbruin is.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!