Of ze een pakketje mochten afleveren, vroeg de firma Geniet. Ja hoor, met zo’n naam, altijd. Luttele tijd later stond er een meneer op de stoep met twee koeltasjes vol yoghurt en fruitige hangop. Een oudhollandsche lekkernij!
Maar ook een theedoek en een vervaarlijke haak om zelf hangop mee te maken. Da’s verwarrend. Ze produceren hangop, die ze kant-en-klaar in potten verkopen, maar ze promoten tegelijkertijd dat je het zelf kunt maken. Maar niet gezeurd, fluks aan de slag. Want hangop maken, dat kan nou werkelijk iedereen!
Theedoek natmaken, uitwringen en in een vergiet leggen. Yoghurt erin. Wel lekkere yoghurt nemen hè, niet iets van de grote hoop.
De ouderwetse methode is dat je nu de theedoek samenbindt en aan een haak ophangt en laat uitlekken boven de gootsteen, maar daar is mijn moderne keuken niet op ingericht. Daarom dus die vergiet, en die gaat op een bord (tegen het lekken!) in de koelkast.
Na 8 uur ziet het er zo uit:
En na nog eens 8 uur zo:
Bijna crème fraîche-achtig. Romig en vol en heerlijk.
Ik kan me niet voorstellen dat iemand dit veel werk vindt, niksen en afwachten is zo’n beetje het enige wat je hoeft te doen, maar de firma Geniet verkoopt dus ook kant-en-klare hangop. Die is wel wat luchtiger (ik zou bijna zeggen, gewoon yoghurt-achtiger) dan zelfgemaakte. En er zitten zoete laagjes onderin, daar moet je van houden. Die met boomgaardfruit (appel, peer en kersen) viel voor mij af, maar ik vind kersen in verwerkte vorm nooit zo’n succes, ik eet ze liever zo los van een steeltje. De hangop met frambozen en vanille daarentegen vond ik heerlijk. En dan is er ook nog eentje met appeltaartkruimels.