• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

1 oktober 2006

Coq au vin

(4 personen)

Bereiden: 25 minuten
In de pan: 1 – 3 uur

Een echte Franse klassieker, deze coq au vin, maar verrassend makkelijk om te maken. Hoe langer je ‘m laat sudderen, hoe lekkerder ‘ie wordt. De originele variant bevat spekjes, maar deze is zonder varkensvlees. Gebruik voor dit gerecht een lekkere lichte, sappige wijn, bijvoorbeeld Beaujolais, die je er natuurlijk ook bij drinkt.
Let op: dit recept is ook te zien op een filmpje !

Nodig:
1 blije scharrelkip
1 ons rookvlees in dikke plakken gesneden
250 g champignons
1 potje zilveruitjes
3 sjalotjes
4 knoflooktenen
handje verse rozemarijn
handje verse tijm
500 ml rode wijn (niet te zwaar, maar licht en sappig, bijv. Beaujolais)
500 ml kippenbouillon
2 eetlepels bloem
boter
zwarte peper uit de molen

  1. Hak de kip in 10 stukken en bestrooi royaal met versgemalen peper.
  2. Snipper de sjalotjes en de knoflooktenen.
  3. Hak de verse kruiden fijn.
  4. Snij het rookvlees in blokjes.
  5. Smelt een flinke klont boter in een grote braadpan en fruit de kruiden.
  6. Voeg de kip toe en bak rondom aan in ± 10 minuten.
  7. Bak intussen in een koekenpan de champignons in wat boter op hoog vuur snel bruin.
  8. Haal de kip uit de pan en fruit in dezelfde boter de sjalotjes en knoflook tot ze zacht zijn.
  9. Voeg het rookvlees en de zilveruitjes toe.
  10. Roer de bloem er goed door.
  11. Doe de kip weer terug de pan, samen met de champignons.
  12. Giet ruim een halve fles wijn erbij en laat aan de kook komen.
  13. Voeg zoveel hete bouillon toe tot de kip nèt niet onder staat.
  14. Laat met gesloten deksel in 1 tot 3 uur heel zachtjes gaar worden op het allerlaagste pitje.

Serveren:
Lekker met wat gehakte peterselie erdoor.
Saus te dun? Kijk op de printversie van dit recept voor tips!
Heerlijk met kruimige gekookte aardappels of (Turks) brood.

Wijnsuggestie:
Drink er dezelfde wijn bij als in de pan, of eenzelfde wijn van een iets betere kwaliteit. Ook een goede match is een Franse Pinot Noir uit de Bourgogne, het mooiste van het mooiste, maar vaak wel buitensporig geprijsd. Iets spannends proberen? Neem dan eens een Duitse Spätburgunder, het (goedkopere) equivalent van de Pinot Noir: mooie sappige wijn, gecombineerd met fluweelzachte kruidigheid.

Let op: dit recept is ook te zien op een filmpje !

Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Canadese worteltjes

Italiaanse kip met mascarpone

Het groene kippenboek

Vorig bericht: « Appeltjes uit de oven
Volgend bericht: Kookboek Lekker Hollands »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN