• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

29 december 2006

Pavlova problemen

Ik heb de afgelopen dagen veel enthousiaste pavlovamailtjes mogen ontvangen. Maar ook een enkeling bij wie de pavlova mislukte. Tja, kan gebeuren. Daarom hierbij wat eerste-hulp-bij-pavlova-tips. Om te beginnen is iedere oven weer anders. Ik heb in mijn oven al talloze pavlova’s gemaakt, maar ook bij mij is er wel eens eentje mislukt (omdat ik ‘m doodleuk vergat nadat de wekker was gegaan). De gegeven oventemperaturen en tijden zijn altijd
een benadering, en de oven is niet altijd precies zo heet als de knop beweert. Electrische oven, gasoven of heteluchtoven kunnen ook weer anders werken.

Belangrijk is dat de oventemperatuur eerst vrij heet is, zodat de buitenkant van het eiwit ‘schrikt’ en knapperig wordt. Daarna moet de temperatuur een stuk lager, zodat de pavlova langzaam droogt en gaar wordt. Op een te lage temperatuur blijft de pavlova weliswaar maagdelijk wit, maar blijft ook vaak te zacht. Op een te hoge temperatuur wordt de pavlova daarentegen te bruin, ruik je verbrande suiker (caramelgeur) en gaat de buitenkant te hard in vergelijking met het binnenste, met als gevolg instortingsgevaar.

Laat de ovendeur altijd dicht en laat de merengue rustig in de oven afkoelen. Een zuchtje tocht laat ‘m instorten. Last minute oplossing: de krater opvullen met slagroom, een berg fruit erover, en je ziet er (bijna) niets meer van.

Eiwit stijfkloppen lukt niet
– Zorg voor een droge, brandschone en vetvrije kom
– Er zit nog een spoortje eigeel in het eiwit. Probeer het met behulp van een halve eischaal er uit te scheppen.
– Niet meteen in het begin de basterdsuiker erbij, maar eerst de eieren half stijf kloppen, pas daarna de suiker.
– Eiwit kloppen tot stijve pieken (als je de kom omdraait beweegt het eiwit niet meer), maar daarna ook niet langer doorgaan (dan zakt het ei straks juist weer van in)
– Eieren op kamertemperatuur werken beter dan koude uit de ijskast
– Hoe groter de pavlova en dus hoe meer eieren, hoe langer het kloppen duurt. Geduld!
– Probeer het in de keukenmachine (met speciaal plastic onderdeel – zie instructieboekje), waarschijnlijk moet het dan in 2 porties doen.

Pavlova zakt in (in de oven of erna)
– Eiwitten te lang geklopt
– De ovendeur is opengeweest
– De pavlova is er te snel uitgehaald (niet helemaal afgekoeld)
– De oventemperatuur is niet gelijkmatig
– Te kort in de oven geweest
– Oventemperatuur was te hoog: de buitenkant is al gaar en krokant, en wordt niet tegengehouden door de (nog niet gare) binnenkant. Ergo: instoringsgevaar
– Oven is te lang voorverwarmd (bijvoorbeeld omdat er eerst een uur lang iets anders in heeft gestaan) en schakelt moeilijk over naar de lagere temperatuur. Tip: zet dan even de deur open voor je de pavlova erinschuift, dat scheelt een stuk in temperatuur
– Maizena helpt tegen het stijfhouden van de eiwitten, een eetlepel azijn schijnt ook te helpen
– Stapel het eiwitmengsel vrij hoog op de bakplaat, dan heeft het ruimte om iets ‘uit te zakken’ tot een groter formaat.

Pavlova is nog zacht
– De pavlova is nog niet voldoende gaar/droog. Langer in de oven laten, of de temperatuur ietsje hoger

Pavlova komt niet van papier af
– De bodem is altijd zachter dan de knapperige boven- en zijkanten. Laat de pavlova als hij eenmaal is afgekoeld niet te lang op het papier zitten, maar verplaats ‘m naar een schaal.
– Draai de pavlova om, dus met de knapperige bovenkant onder en trek dan het papier eraf. Er gaat toch slagroom en fruit overheen.
– Maak het bakpapier vooraf een beetje nat met water

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Eton Mess met banaan

Pavlova met banaan en zoute karamel

Trechter voor jam

Vorig bericht: « Heston Blumenthal
Volgend bericht: Pompoensoep met sinaasappel en kaneel »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN