Ik wilde bijna schrijven ‘Ik krijg de raarste vragen van lezers toegemaild’. Maar dat klopt niet, want vragen zijn natuurlijk nooit raar. Zoals deze van Eugenie: ‘Ik heb altijd moeite met iets te laten inkoken, moet dat op laag of juist op hoog vuur? Ook wil ik vragen of er op je site een recept voor een portsaus te vinden is?’
Om met vraag 1 te beginnen: dat maakt eigenlijk niet veel uit. Op hoog vuur gaat het sneller, maar is ook het gevaar groter dat je het pannetje vergeet (de telefoon gaat, het julienne snijden van wortel vergt al je aandacht, je staat intussen As The World Turns te kijken) en dan heb je helemaal niks meer. Dus bijblijven bij hoog vuur, of anders het vuur wat zachter, en af en toe naar kijken. Geduld is het belangrijkste. Bij inkoken is het gewoonlijk de bedoeling dat er nog maar een fractie overblijft. Het idee is dat al het overtollige vocht verdampt, waarna de geconcentreerde smaak overblijft.
Vraag 2 is helemaal makkelijk. Jazeker! Mijn Hertenbiefstukjes met rode-portsaus kan ik van harte aanbevelen. En de saus moet absoluut inkoken, dus kun je het meteen uitproberen.