Nu het televisieprogramma inmiddels zijn tweede seizoen beleeft kon het kookboek niet uitblijven. Andy McDonald, de charmante tvkok uit Manchester heeft in Koken in McDonald’s Kitchen zijn recepten gebundeld. Net als op televisie gaat het om eten zonder vlees of vis. Maar ook zonder die rare vleesvormige vleesvervangers. Gewoon lekker eten waarbij je niet eens in de gaten hebt dat er geen vlees of vis op het bord ligt. Andy McDonald is zelf geen vegetariër, maar naar eigen zeggen wel ‘gek van groente en kruiden’.
Japanse zwaardvechters
De in het tv-programma vaak wat hinderlijk-joviale Bas Westerweel schittert in het boek door afwezigheid. In het boek worden we godlof evenmin lastiggevallen door de jeugdige skaters of Japanse zwaardvechters die steevast in de uitzendingen figureren. Wel interviews met bijvoorbeeld een gepassioneerd tomatenkweker, dito kaasmaker en mister opperdoes himself.
Tomaten in de winter
De recepten zijn ingedeeld per seizoen met steeds voorafgaand aan elk hoofdstuk een opsomming van de in dat seizoen verkrijgbare producten. Een fijn stukje educatie naar de mensen toe, want dankzij de globalisering is de gemiddelde consument het spoor immers bijster en vindt het doodnormaal om tomaten en aardbeien te kopen in de winter. De zomer heeft de langste lijst (58 groenten) maar zelfs in de winter valt er nog genoeg te vinden (23 stuks). Alleen toetjesfans komen er bekaaid vanaf. Het boek telt slechts 4 desserts (1 per seizoen), en dan nog allemaal très british en nogal killing.
Pastafabels
Verder zit het boek boordevol weetjes. Van de (overigens discutabele) herkomst van het woord komkommertijd tot diverse pastafabels (néé, olijfolie in het kookwater helpt niet tegen het aan elkaar plakken van de pasta). En wist je dat je paddestoelen niet moet bewaren bij citrusfruit want dan verouderen ze snel? Andy zelf strooit zelf ook her en der met tips.
Fotostrip
Ook handig: fotostrips over het schoonmaken van een prei en artisjok, plus het maken van ravioli en sushi. De receptfoto’s zijn daarentegen wat somber. Veel donkere schaaltjes en bruine houten ondergronden, zelfs bij de zomerse gerechten, waardoor het geheel gek genoeg niet zo vrolijk oogt als je bij de luchtige benadering van McDonald’s zou verwachten.
Andy McDonald, Koken in McDonald’s Kitchen, uitgeverij Kosmos, € 19,95