• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

3 oktober 2007

Kookboek 100 recepten met de blikopener

Een béétje huisvrouw kan toveren met een blikje. En schaamt zich daar helemaal niet voor. Maar je hebt natuurlijk blikken en blikken. Anaïsa Bruchner schreef een leuk kookboekje geheel gewijd aan blikvoer: 100 recepten met de blikopener. En dan geen onzin à la ‘warm het blik bruine bonen op in zijn eigen vocht’, maar nee, echte recepten.

Bliktaboes
Anaïsa: ‘Veel mensen willen niet toegeven dat ze af en toe een blik gebruiken, dat is ‘not done’, terwijl er zoveel lekkere dingen zijn. Op vakantie ben ik ook altijd op zoek naar bijzondere blikjes, bovendien is het lekker makkelijk.’ Maar ook zij heeft enkele bliktaboes: ‘corned beef, soep en doperwten, nee die zou ik nooit uit blik eten.’ Ik zou daar persoonlijk nog wel de witte asperges en frambozen uit blik aan willen toevoegen.

Kaviaar en bamboescheuten
Allerhande blikjes passeren de revue, van een simpel altijd-wel-in-huis blikje tomatenpuree tot complete blikken kaviaar. Veel dingen die ik bij uitstek ken in blikvorm, zoals palmharten, kokosmelk en pimenton (lekker rokerig paprikapoeder uit Spanje). En jaaaa bamboescheuten, die had ik al jaren niet meer gezien. Waar waren die al die tijd gebleven? Ook aandacht voor die onvolprezen blikken confit de canard uit Frankrijk inclusief het feit dat je zo heerlijk aardappels kunt bakken in het overgebleven ganzenvet. Je weet echt niet wat je proeft, zo lekker!

5x
Grappig zijn de recepten voor snelle pizza’s, daarbij gaat de auteur uit van zelfgemaakt deeg, terwijl je pizzadeeg nu juist tegenwoordig in blik kunt kopen. Leuk zijn de verschillende recepten in ‘5x-variant’, zoals 5 keer tomatensoep. Met ballen, met linzen, met vis, op z’n Thais danwel Italiaans. En van de 5x olijventapenade vond ik vooral die met basilicum en sinaasappel lekker. Ook zo’n ontdekking: gegrilde aubergines in tomatensaus. In blik! Ik wist niet dat het bestond, maar ze kwamen verschillende keren langs in het boek, dus ik moet hoognodig weer eens naar de Turkse supermarkt.

Vormgeving
Het is een handzaam pocketboekje met een wat blokkerige vormgeving waar je van moet houden. In die blokjes wel veel beknopte productinformatie, dat is dan wel weer handig. Veel close-ups van prachtige blikjes, maar vaak van zo dichtbij, dat je helaas nauwelijks ziet wat het is. Overzichtelijk ingedeeld in voorgerechten, soepen, hoofdgerechten en veel dips, tapenades en andere bijgerechten.  Daarentegen weinig toetjes, maar zeg nou zelf, wat moet je in hemelsnaam met frambozen en ananas uit blik? Mwah.

Artisjokdip is favoriet
Gevraagd naar haar eigen favoriete recept in het boek kiest Anaïsa voor de Artisjokdip met bleekselderij (pagina 65). ‘Heel makkelijk, lekker fris en een super effect. Je verwacht niet dat het werkt. Heel handig als je onverwacht gasten krijgt.’ Natuurlijk meteen zelf uitgeprobeerd, en inderdaad. Het bezoek kon de smaak niet direct thuisbrengen, maar was diep onder de indruk. En daar doen we het allemaal voor, nietwaar?

Anaïsa Bruchner, 100 recepten met de blikopener, uitgeverij Becht, € 12,90

Lees hier de recensie van een eerder verschenen boek van dezelfde auteur: Amuses & Voorgerechten.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kneusjesuitverkoop

Topkok nieuw televisieprogramma

Gordon Ramsay autobiografie

Vorig bericht: « Risotto met garnalen, doperwten en koriander
Volgend bericht: Saus inkoken »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN