(4 personen)
Bereiden: 10 minuten
In de oven: 20 minuten
Makreel is een vrij stevige vis met veel smaak. We kennen ‘m vooral gerookt, maar probeer ook eens een vers gevuld visje uit de oven. De pittige kruiden, geurige ui en frisse selderij zorgen voor een mooi contrast. Snel klaar en nog gezond ook!
Nodig:
4 verse makrelen (dus niet gerookt!) – schoongemaakt door de visboer, maar nog met kop en staart
2 kleine uien
5 knoflooktenen
6 takjes bladselderij
cayennepeper
pimentpoeder
olijfolie
peper & zout
- Oven voorverwarmen op 180°C.
- Spoel de vis, ook de binnenkant, goed af onder de kraan. Dep droog met keukenpapier.
- Snij de ui in heel dunne ringen.
- Haal de knoflooktenen door de knijper.
- Hak de selderijblaadjes fijn.
- Bestrooi het binnenste van elke vis met peper, zout, royaal cayennepeper en piment plus een scheutje olijfolie.
- Stop ook de knoflook, selderij en uienringen erin.
- Snij de bovenkant van elke vis een paar keer schuin in.
- Leg de vissen op een vel bakpapier op de bakplaat. Sprenkel er nog wat olijfolie over, plus eventuele overgebleven vulling.
- Schuif 20 minuten in het midden van de oven tot de vis gaar is.
Serveren: Lekker met ratatouille uit de oven of een zomerse verse tomatensalade met rode ui. Of (foto boven) leg onder de vis wat dun gesneden venkel die je hebt omhusseld met wat zout en een fliebeltje olijfolie. Die wordt tegelijk met de makreel vanzelf gaar.
Wijntip van Harold Hamersma
Picpoul de Pinet, niet voor niets dé witte huiswijn van de visrestaurants in de Languedoc.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!