• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

21 mei 2008

Kookboek Moro Londen

Ik had natuurlijk wel van de kookboeken van Moro gehoord, maar er daadwerkelijk eentje hebben en uit koken, om volstrekt onduidelijke redenen was het daar nog niet van gekomen. Het echtpaar Sam(uel) en Sam(antha) Clark runt alweer tien jaar restaurant Moro in Londen, gewijd aan de zuid-mediterrane, zeg maar gerust moorse, keuken van Spanje en Marokko. Zojuist verscheen alweer hun derde boek, Moro Londen, na eerdere succesboeken als Moro en Casa Moro. Hun derde gaat specifiek over hun volkstuin in Oost-Londen, waar ze heel multiculti met hun Turks/Cypriotische buren aan het kweken en koken sloegen.

Modern leven
‘Groenten telen of uitgebreide maaltijden koken lijkt niet te passen in ons moderne leven. Dat is onzinnig. Maar waarom is het dan zo verschrikkelijk leuk?’ In de inleiding slaan de auteurs de spijker op z’n kop. Inderdaad. We rennen bij voorkeur langs de supermarkt voor in plastic verpakte groenten, wokken die in hooguit 10 minuten bij elkaar en dat is het dan. Weer een maaltijd achter de rug. Of we magnetronnen een kant-en-klaarmaaltijd. Wel zo makkelijk. Maar is dat nou het ware leven?

Er even helemaal uit
Door dit boek bladeren betekent reizen. Langs rare ingrediënten (favabonen, morcilla, farika, Picos de Europa, arrope en ‘manlijke courgettebloemen’), exotische recepten die je waarschijnlijk nooit gaat maken, maar ach, je bent er zo heerlijk even helemaal uit. Escapisme van het moderne soort. Bij nauwkeuriger lezing blijken de recepten goed maakbaar en helemaal niet zo omslachtig als de vaak lange ingrediëntenlijsten doen vermoeden. Er komen vaak dezelfde dingen terug, zoals komijnzaadjes, werkelijk kilo’s gaan er doorheen. Net als ‘pijnpitten’ en ‘jamón’.

Het ware leven
De foto’s zien er prettig ongestyled uit. Veel couleur locale van de buurmannen en –vrouwen die deeg rollen, een gieter rondsjouwen, struiken snoeien of pitten uit zonnebloemen peuteren. Zonder makeup, maar met handschoenen aan, dikke vesten en uiteraard hier en daar hoofddoekjes. Gammele tafeltjes, bij elkaar geraapt bestek, rondrennende kinderen met ongekamde haren, een roestige kruiwagen met lekke band dient als barbecue. Ach, dit is het ware leven. Dit zijn geen yuppige volkstuin om met een fles rosé binnen handbereik in te gaan liggen zonnen, maar utiliteitstuinen. Geen hobbyproject, hier wordt geleefd. En gekookt. Je krijgt er onbedaarlijke lust van om ook een moestuin te beginnen. Maar dan wel graag met zo’n handje Turkse buurvrouwen erbij.

Zinloos geweld
Het idiote is dat al deze tuinen intussen weggebuldozerd zijn. Ze moesten plaatsmaken voor de Olympische Spelen die in 2012 in Londen zullen plaatsvinden. Een fraai staaltje zinloosheid. Sport maakt meer kapot dan je lief is.

Morgenochtend een Mororecept van bietengazpacho.

Sam & Sam Clark, Moro Londen, uitgeverij Kosmos, € 27,50, ISBN 978 90 215 2756 7

P.S. Ondanks het feit dat dit alweer het derde boek is van deze succesauteurs, zijn ze er bij Bol.com nog steeds niet uit. Daar heten de auteurs Stuart Clark & Colin Clark

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Smakelijk leven

Great British Menu: koken voor de Queen

Boekrecensie Tarte Tatin

Vorig bericht: « Nieuwe Culinaire Almanak
Volgend bericht: Bietengazpacho van Moro »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN